
Digitalisaatio, tekoäly ja uudet teknologiat muokkaavat työmarkkinoita ja vaativat jatkuvaa osaamisen päivittämistä. Korkeakoulut ovat keskeisessä roolissa tarjoamassa joustavia ja saavutettavia oppimisratkaisuja, jotka tukevat elinikäistä oppimista. Tässä artikkelissa käsitellään, kuinka Digivisio 2030 -hanke yhdistää suomalaisten korkeakoulujen avoimen tarjonnan opin.fi -palveluun, joka helpottaa oppijoiden pääsyä ajankohtaisiin ja monipuolisiin oppimissisältöihin.
Kirjoittaja: Olesia Kullberg
Opetushallituksen julkaisussa Osaaminen 2035 (2019) tuodaan esiin Osaamisen ennakointifoorumin työn tuloksia. Vuoden 2035 työmarkkinatilanteeseen vaikuttavat digitalisaatio, tekoäly, uudet teknologiat ja ekologisuus. Digitaaliset ratkaisut ovat laajasti käytössä kaikilla toimialoilla. Tekoäly mahdollistaa automatisointia tietojenkäsittelyssä, ja big datan analyysi avaa uusia näkökulmia yritysten toimintaan. Uusien teknologioiden haltuunotto haastaa sekä ammattiosaajien että korkeakoulutettujen huippuosaajien suoriutumista. Kestävän kehityksen arvot ovat välttämättömiä yritysten toiminnalle (Opetushallitus 2019).
Muutoksia tulee jokaisen työntekijän työelämään: nykyisten työpaikkojen tai työtehtävien tilalle tulevat uudet, toimintatavat muuttuvat, ja johtamisen kulttuuri muuttuu perinteisestä hierarkkisesta johtamisesta valmentavaan johtamiseen, jossa jokaisen työntekijän vastuu omasta kehittämisestä ja itsejohtamisesta siirtyy enemmän työntekijöiden vastuulle (Opetushallitus 2019).
Mitä tämä tarkoittaa työntekijälle?
Arvioiden mukaan noin miljoonan työikäisen ihmisen Suomessa on päivitettävä osaamistaan ammattirakenteiden muuttuessa (Koski & Husso 2018). Uuden tutkinnon hankinta ei ole aina mahdollinen tai kustannustehokkain ratkaisu. Elinikäisen oppimisen rooli korostuu: jokaisesta työikäisestä ihmisestä tulee oppija, jolla on todellinen tarve osaamisen päivittämiseen. Oppimisesta on tultava joustavaa, oppijakeskeistä, motivoivaa ja saavutettavaa. Taustasta riippumatta oppijan on löydettävä juuri hänen tilanteeseensa sopivaa oppimissisältöä ja -muotoa.
Mitä tämä tarkoittaa korkeakouluille?
Tutkintoon johtavan koulutuksen lisäksi korkeakoulujen on keskityttävä tarjoamaan jatkuville oppijoille erilaisia mahdollisuuksia osaamisen päivittämiseen. Opintojaksojen suorittamisen ja opintopisteiden keräämisen lisäksi oppijoilla on tarvetta saada muitakin tapoja oppimiseen, kuten lyhyitä sisältöjä ajankohtaisista ilmiöistä, joita voi oppia arkitilanteissa sitoutumatta pidempään oppimisprosessiin.
Korkeakouluilla onkin laajan avoimen formaalin tarjonnan rinnalla tutkimusten, TKI-hankkeiden ja opetushenkilöstön kehittämiä sisältöjä, joiden avulla oppija pääsee kehittämään omaa osaamistaan eri aiheista. Ongelmana näiden in- ja non-formaalien sisältöjen hyödyntämisessä on niiden löydettävyys; nimenomaan saavutettavuutta olisi parannettava.
Mikä on ratkaisu?
Digitalisaation, tekoälyn ja teknologian aikana ratkaisu luonnollisesti löytyy yhteisen alustan, rajapintojen sekä viitearkkitehtuurin kehittämisestä. Korkeakoulujen Digivisio 2030 -hankkeessa kehitetään opin.fi -palvelua, joka tuo yhteen kaikkien 38 korkeakoulun avoimen tarjonnan yhteen paikkaan. Opin.fi -palvelu mahdollistaa korkeakoulujen avoimen tarjonnan löydettävyyden ja helpottaa oppijan valintojen tekoa ottaen huomioon jatkuvan oppijan tilanteen.
Digivisio 2030 on suomalaisten korkeakoulujen oma hanke, jossa kehitystyötä tehdään yhdessä korkeakoulujen rajojen yli. Hanketoimisto tukee korkeakouluja muutostyössä ja ratkaisujen kehittämisessä, ja päätökset hankkeen toimintasuunnitelmasta tehdään yleiskokouksessa, jossa on jokaisen korkeakoulun edustaja mukana. Hankkeessa kehitetään ratkaisuja tulevaisuuden oppimiseen, kuten opin.fi -palvelua. Palvelun operoinnista ja yhteisten tehtävien hoitamisesta vastaa HigherEd Hub -yhtiö, joka takaa palvelun jatkuvuuden myös Digivisio-hankkeen päättyessä.
Opin.fi -palvelun lisäksi Digivisio-hanke tukee korkeakouluja muutosjohtamisessa, jossa korkeakoulut kehittävät uusia ratkaisuja laadukkaan opintotarjonnan tuottamiseen oppijakeskeisesti. Digipedagogiset koulutukset opettajille, digipedagogiset laatukriteerit ja yhteiset foorumit hyvien käytänteiden jakamiseen, kuten muutoskoordinaattoriverkosto, sekä digipedagogiset studiot ovat Digivisio-hankkeen keinoja tukea opettajia ja korkeakouluja muutosmatkassa.
Kuva 1. Digivisio 2030 –hankkeessa kaikki suomalaiset korkeakoulut tekevät tiivisti yhteistyötä rakentamalla tulevaisuus oppimiselle. (Kuva: Digivisio 2030 -hanke)
LAB-ammattikorkeakoulun muutosmatka
LABissa on tunnistettu laaja valikoima TKI-hankkeiden tuotoksia, jotka sopivat erinomaisesti opin.fi -palvelun tarjontaan. Kirjalliset tuotokset, podcastit, tapahtumat ja mikrokurssit, joita tuotetaan LABin TKI-hankkeissa, ovat laadukkaita oppimissisältöjä ja sopivat opin.fi -palvelun eri lanseerausteemojen alle, kuten Kestävä Kehitys ja Kasvu, Uudistuva Työelämä ja Osaaminen, sekä Muutoksen Hallinta ja Analytiikka.
Formaalin tarjonnan kohdalla LAB tulee tarjoamaan opin.fi -palveluun korkealaatuisia kurkistuskursseja. Oppimistarjontaa on arvioitava jatkuvan oppijan näkökulmasta: mistä jatkuva oppija on kiinnostunut? Mitä hyötyä hän saa osallistumalla LABin opintojaksoille? Miten varmistetaan, että jatkuva oppija on otettu huomioon toteutuksessa? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia opettajatiimeissä, yksiköissä ja eri työryhmissä.
Laadukkaan ja monipuolisen tarjonnan tavoitteena on lisätä LABin näkyvyyttä kansallisesti ja houkutella uusia hakijoita. Vuosi 2025 konkretisoi hankkeen visiota: opin.fi -palvelun lanseeraus tuo korkeakouluille uusia mahdollisuuksia ja haasteita. Palvelun avoimuus tuo korkeakoulujen tarjonnan lähemmäksi oppijaa, mutta samalla se luo uudenlaista kilpailutilannetta. LABina olemme mukana laadukkailla sisällöillä ja avoimella, reippaalla mielellä – näin onnistumme varmasti.
Tulevaisuudessa opin.fi -palvelu voi mullistaa oppimiskokemuksen, tarjoten opiskelijoille entistä joustavampia ja monipuolisempia oppimisratkaisuja. Yhteistyö korkeakoulujen välillä ja oppijoiden aktiivinen osallistuminen ovat avainasemassa, jotta voimme yhdessä rakentaa oppimisyhteisön, joka tukee jokaisen oppijan kasvua ja kehitystä.
Lähteet
Opetushallitus. 2019. Osaaminen 2035. Osaamisen ennakointifoorumin ensimmäisiä ennakointituloksia. Helsinki: Opetushallitus. Raportit ja selvitykset 2019:3. Viitattu 15.11.2024. Saatavissa https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/osaaminen-2035
Koski, O. & Husso, K. (toim.) 2018. Tekoälyajan työ: Neljä näkökulmaa talouteen, työllisyyteen, osaamiseen ja etiikkaan. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 19/2018. Viitattu 14.11.2024. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-311-5
Kirjoittaja
Olesia Kullberg työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Kielikeskuksen lehtorina sekä Digivisio 2030 -muutoskoordinaattorina.
Artikkelikuva: https://pixabay.com/fi/photos/tekniikkaa-kannettava-tietokone-791029/ (Pixabay Licence)
Viittausohje
Kullberg, O. 2024. Korkeakoulut muutosmatkalla tukemassa tulevaisuuden oppijaa. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/korkeakoulut-muutosmatkalla-tukemassa-tulevaisuuden-oppijaa/