MOOC-kurssilla tarkoitetaan laajalle osallistujajoukolle suunniteltua avointa verkko-opintojaksoa (Massive Open Online Course). Pääsääntöisesti MOOC-kurssit ovat myös niiden suorittajalle ilmaisia ja siten aidosti avoimia kaikille eikä niiden osallistujamäärääkään ole rajoitettu. Tässä artikkelissa käsitellään kokemuksia LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikön MOOC-kurssien luomisesta ja pohditaan mitä seikkoja olisi hyvä ottaa huomioon uutta MOOCia luodessa tai vaikkapa vanhaa päivittäessä

Kirjoittaja: Sampo Kokkonen

Kun mietitään MOOCien määritelmää, on niissä paljon eroa perinteisempiin verkkokursseihin puhumattakaan, jos niitä verrataan lähiopetuskursseihin. Seuraavassa muutamia keskeisimpiä huomioitavia seikkoja ja vinkkejä MOOC -kurssien toteuttamiseen.

Kohderyhmät ja osallistujamäärät

MOOCit poikkeat ”perinteisistä” kursseista sillä, että ne ovat aidosti avoimia kaikille. Näin ollen kohderyhmä ja osallistujat voivat olla hyvinkin heterogeenisiä. Halukkaat osallistujat voivat olla hyvinkin erilaisilta osaamispohjilta, joten on tärkeää kertoa selkeästi kunkin kurssin taso ja vaatimukset. Perus- ja johdantokursseilla tämä ei ole niin tärkeää, mutta syventävillä kursseilla on syytä kertoa tarkasti mitä pohjatietoa ne vaativat.

MOOC-kurssin osallistujamäärä voi hyvinkin olla useita satoja opiskelijoita yhdellä toteutuskerralla. Kurssi on siis suunniteltava siten, että suuri opiskelijamäärä – tai määrän vuosittaiset vaihtelut – eivät hankaloita kurssin toteuttamista. Osallistujamäärän vaihteluun ja laajuuteen varautuminen helpottaa niin opettajan kuin opiskelijoidenkin sujuvaa työskentelyä.

Kurssien mikroläsnäolo

Koska osallistujamäärä voi olla hyvinkin suuri, opettajalla harvoin on oikeasti mahdollisuus olla läsnä opetustilanteissa – saati yksittäisen opiskelijan kanssa. Siksi kurssille on hyvä luoda läsnäolon ilmapiiri. Tämä voi olla vaikkapa automatisoituja ja ajastettuja viestejä opiskelijoille tai videoesittelyjä niin opettajista itsestään kuin kustakin aihepiiristä. Aihepiirit voivat vaikka alkaa opettajan videotervehdyksellä, jossa toivotetaan tervetulleeksi, esitellään aihepiiri ja toivotetaan opiskeluintoa. Lyhyet videot on helpohko toteuttaa ja niitä voi käyttää usealla toteutuksella peräjälkeen. Olettaen toki, että aihepiiri, jota esitellään, ei muutu.

Tehtävien automatisointi

Suuren osallistujamäärän vuoksi kurssin toimet on syytä automatisoida mahdollisimman pitkälle. Toki haittapuolena tässä on se, että henkilökohtaista palautetta tehtävistä on lähes mahdoton antaa. Toisaalta taas toimivan automatisoinnin ansiosta opiskelija saa tuloksen palautteen tehdystä tehtävästään välittömästi tai lähes välittömästi.

Kun hyödynnetään tehtävien automatisointia, on perusteltua rakentaa kurssi niin, että hylätyille tehtäväsuorituksille voidaan tehtävätyypin näin salliessa antaa korvaava lisätehtävät. Moodle- ja MOOC -alustat antavat tähän varsin toimivat mallit. Näin opiskelijan saatua hylätty arvosana jostakin tehtävästä, voi hän korvata sen erikseen määritellyllä korvaavalla tehtävällä. Tenttien kohdalla voidaan myös luonnollisesti antaa useampia vastauskertamahdollisuuksia, mutta tällöin kysymyspatteriston on syytä olla niin laaja, että samat kysymykset eivät toistuisi eri tenttikerroilla.

Ohjeistus ja kieliasu

Kuten verkkokursseissa yleensäkin, on ohjeistukseen ja selkeään kieleen syytä panostaa. Koska opettaja ei voi olla läsnä tai ”päivystämässä”, tulee ohjeiden olla hyvinkin yksiselitteiset opiskelijalle. Vaikka ohjeistuksen hienotarkka määrittäminen voi tuntua turhalta työltä, on tämä massiivissa itsenäisesti suoritettavilla kurssille silti kannattava prosessi tehdä. Selkeät ohjeet helpottavat opiskelijan työtä ja sitä kautta loppujen lopuksi myös opettajan työtä.

Kurssien ajoitukset ja arviointisyklit

MOOCien hengen mukaisesti opiskelijoilla tulisi olla vapaa (tai lähes vapaa) aikataulu suorittaa kurssia. LAB-ammattikorkeakoulun markkinoinnin MOOC-kursseilla Markkinoi vaikuttavasti ja Effective marketing tämän on toteutettu niin että kurssien toteutukset kestävät koko lukukauden ja opiskelijoilla on mahdollisuus ilmoittautua kursseille lähes koko sen toteutusajan. (Kokkonen 2022)

Jos suoritettava kurssi tuo opiskelijalle opintopisteitä, vaatii kurssisuorituksen lopullinen kirjaaminen monesti opettajan manuaalista työtä. Tällöin on hyvä kertoa etukäteen, milloin tai millä syklillä kurssin arvosanat kirjataan opintojärjestelmiin. Näin opiskelijat tietävät millä aikataululla suoritukset tulevat näkyviin. Tämä on erittäin tärkeää juurikin ”hop op” tai ”non stop” -kursseilla, jotka opiskelija voi suorittaa täysin oman aikataulun mukaisesti.

Resurssointi

Koska MOOCit on suunnattu suurelle yleisölle ja kursseille osallistuu lukuisia oman korkeakoulun ulkopuolisia opiskelijoita, on kurssin ulkoasuun, laatuun ja brändi-ilmeeseen kiinnittävä erityistä huomiota. Kurssin videoiden tulee olla editoituja ja teknisesti laadukkaita opetusvideoita, eikä pitkiä luentotallenteita live- tai hybriditilanteista. Tämä luonnollisesti vie resursseja, mutta toisaalta taas kurssien automatisointi (jonka luominen myös on varsin työläs prosessi) helpottaa toteutusten juoksutusta. Siksi monesti onkin perusteltua jyvittää MOOC-kurssin valmisteluun suhteellisesti enemmän resursseja kuin sen vuosittaiseen toteuttamiseen.

Lopuksi

Yllä esitettyjen seikkojen vuoksi monet ”perinteisemmistä” verkkokursseista ei välttämättä taivu suoraan MOOC-kurssiksi, vaan MOOCia luodessa olisikin syytä aloitta kurssin rakentaminen puhtaalta pöydältä. Näin mahdollistetaan laadukas kurssi, toimivat oppimismenetelmät ja hyvä asiakaskokemus. LAB-ammattikorkeakoulun kaikki MOOC-kurssit ovatkin selkeästi omalla MOOC-alustallaan, eikä muiden verkkokurssien tapaan Moodlessa (LAB 2025).

Lähteet

Kokkonen, S. 2022. Avoin MOOC-kurssi markkinoinnista syntyi yritysyhteistyön tuloksena. LAB Focus. Viitattu 28.1.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/avoin-mooc-kurssi-markkinoinnista-syntyi-yritysyhteistyon-tuloksena/

LAB. 2025. MOOC-alusta. Viitattu 28.1.2025. Saatavissa https://mooc.lab.fi/

Kirjoittaja

Sampo Kokkonen toimii tiimivalmentajana ja markkinoinnin lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän on laatinut kolme markkinoinnin MOOC-kurssia, joista on järjestetty 15 eri toteutusta.

Artikkelikuva: https://pxhere.com/en/photo/1373622 (CC0)

Viittausohje

Kokkonen, S. 2025. Kokemuksia kaikille avoimien MOOC-kurssien luomisesta. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavilla https://www.labopen.fi/lab-pro/kokemuksia-kaikille-avoimien-mooc-kurssien-luomisesta/