Yli vuosikymmenen ajan LAB-ammattikorkeakoulu on tehnyt ansiokasta yhteistyötä saksalaisen htw Saarin kanssa. Yhteistyö alkoi sattumalta, mutta on kehittynyt monialaiseksi ja monimuotoiseksi vuosien myötä.
Kirjoittajat: Jaana Häkli & Jukka Moilanen
Joskus kansainvälisyystoiminnassa pienestä siemenestä kasvaa iso puu, jonka lehvästön oksat ulottuvat eri mantereille. Syksyllä 2011 silloisesta Saimaan ammattikorkeakoulusta opettajia osallistui Brysselissä pitkäaikaisen kumppanimme Erasmus Hogeschoolin kansainvälisyysviikolle. Viikon vastuujärjestäjinä toimivat hotelli- ja matkailualan opiskelijat, jotka opiskelivat kansainvälisen tapahtuman järjestämistä. Viikko oli täynnä muuttuvia aikatauluja ja epätietoisuutta. Onnekas tapaaminen lounaspöydässä saksalaisten, htw Saarista, Saarbrückenistä olevien Holger Buckin ja Petra Garnjostin kanssa johti kutsuun Suomi-lounaalle, joka toteutettiin Erasmus Hogeschoolin opiskelijoiden kanssa Brysselin kattojen yllä. Toteutukseen ihastuneena herra Buck totesi heidän kansainvälisen viikkonsa kaipaavan juuri tällaista tekemistä opiskelijoiden kanssa. Yhteiset keskustelut johtivat kutsuun heidän Eurooppa-viikolle vuonna 2012, mistä puolestaan sai alkunsa kumppanuus, jota voidaan pitää yhtenä LAB-ammattikorkeakoulun monipuolisimmista ja monitahoisimmista. Holger Buckin lisäksi yhteistyön vahvana tukijana on ollut kansainvälisten asioiden päällikkö Doris Kollmann, jolla on ollut vahva suhde Suomeen jo vuosikymmenien ajan.
Suomalaisen ruokakulttuurin ja makkaran lähettiläänä
Suomesta on Saarbrückeniin viety niin karjalanpiirakkatyöpajaa, kalaa monessa muodossa kuin mustikkakukkoakin. Opettajavaihdossa ollut Jukka Moilanen ohjasi saksalaisopiskelijoita ja kansainvälisiä opettajakollegoja suomalaisen ruokakulttuuriin saloihin osana htw Saarin Eurooppa-viikon jäähyväisillallista, joka toteutettiin yhteistoteutuksena vuoteen 2019 asti. Sienet, marjat ja suomalainen metsä sekä viimeisenä innovaationa ULMARA-projektin ultraääniavusteiset maku- ja väriuutokset ovat avanneet ovia jatkoyhteistyöhön ja kontakteihin Saarbrückenissä oleviin huippuravintoloihin (LAB-ammattikorkeakoulu 2024b).
Vuonna 2012 sai alkunsa yhteistyö hollantilaisen Saxionin ammattikorkeakoulun kanssa bluesveljen Corne Jaegersin kautta. Ystävyys syveni Imatralla toteutettujen Makkarafestivaalien ja henkilökohtaisten vierailujen kautta. Makkarafestivaaleilla oli useana vuonna LABin opettajien joukkue nimeltä Proffat. Joukkue sai myös kansainvälistä vahvistusta makkaramestareista kuten htw Saarin dekaanista Malte Beinhauerista. Joukkueen paras sijoitus maukkaimman makkaran kilpailussa oli hieno hopea. Menestyksen salaisuus oli tietysti Saarbrückenistä saatu resepti!
Opettajavaihdossa Saxionissa tutustuttiin puolestaan belgialaiseen VIVESiin, josta tuli LABin restonomikoulutuksen luottokumppani. VIVES benchmarkkasi LABin opetussuunnitelmaa ja avasi menestyksekkäästi vuonna 2022 kansainvälisen Culinary Arts -koulutusohjelman.
Yhteistyön tähtihetkiä
Saarbrückenissä tutustuttiin Southern Oregon Universityn kollegoihin keväällä 2014. Henkilökohtaisten kemioiden kohtaaminen ja uudet Erasmus+ globaalit apurahat johtivat intensiivikurssien opettamiseen molemmin puolin Atlanttia. Silloisen Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsivät opiskelemaan kansainvälistä markkinointia Joan McBeen johdolla. Vierailunsa aikana hän pääsi katsastamaan talvista verkkokalastusta ja oppi pilkkimään. Ikimuistoista oli riemu, kun hän veti pieniä sinttejä jäille ja voitti aviomiehensä leikkimielisessä pilkkikilpailussa. Henkilökohtaiset suhteet kehittyvät parhaiten vieraanvaraisuuden kautta luoden ikuisia muistoja ja tunteen siitä, että on ollut arvostettu vieras. Opetusyhteistyö johti kaksoistutkintosopimukseen LABin ja Southern Oregon Universityn kanssa, mikä on harvinaista suomalaiselle korkeakoululle, sillä yleensä amerikkalaiset korkeakoulut vaativat opiskelijoiltaan lukukausimaksuja.
htw Saarin kanssa tehtävä yhteistyö kulminoitui vuonna 2015 toteutettuun hyväntekeväisyysillalliseen, jonka suomalaiset opiskelijat toteuttivat yhdessä saksalaisopiskelijoiden ja Michelin-tähtiä omaavien huippuravintoloiden kanssa. Tapahtuman tuotot n. 10 000€ ohjattiin Saarbrückenin autismikeskukselle ja Imatran Pelastakaa lapset ry:lle.
Koronavuosina yhteyksiä htw Saariin pidettiin yllä pienimuotoisesti, koska kansainvälisyysviikkoja ei voitu järjestää. Verkkokokoustyökalu Zoom tuli kuitenkin tutuksi kaikille, joten vastavuoroisia verkko-opetussessioita toteutettiin esimerkiksi kulttuurienväliseen viestintään ja monimuotoisuusjohtamiseen liittyen. Asiantuntijuutta jaettiin ja opiskelijat saivat verkko-opetukseen mukavaa vaihtelua moniäänisestä opetuksesta.
LABia pyydettiin jäseneksi eurooppalaiseen, matkailualaa opettavien korkeakoulujen ACEEPT-verkostoon myös henkilökohtaisten suhteiden takia, sillä verkoston presidentti on htw Saarin matkailun koulutusohjelman opetuspäällikkö (ACEEPT). Verkostoon kuuluu 10 korkeakoulua ja joka vuosi verkoston kollegoja ja opiskelijoita kokoontuu intensiiviviikolle eri maahan matkailun ajankohtaisen aiheen ympärille.
Yhteistyö syvenee ja arkipäiväistyy
Erasmus+ -rahoitteisen GLOBDIVES-hankkeen myötä htw Saar on puolestaan solminut yhteistyösopimukset LAB-ammattikorkeakoulun pitkäaikaisen kumppanin liettualaisen Kauno Kolegion kanssa, joka puolestaan koordinoi Nordplus-rahoitteisen NEWELRA-verkoston intensiivikursseja. LAB on vuosia ollut mukana verkostossa. Strategisessa kumppanuushankkeessa htw Saarin, LABin ja Kauno Kolegion välinen yhteistyö syveni TKI-hanketoimintaan ja yhteistyöverkosto laajeni Romaniaan ja Espanjaan (LAB-ammattikorkeakoulu 2024a). Hankkeessa tuotettiin verkkokurssi Diversity Management and Global Citizenship, rahoitettiin opettajien inkluusiokoulutusta Vigossa, Espanjassa sekä opiskelijoiden intensiivikurssi Kaunasissa, Liettuassa (Häkli 2023a). Parhaillaan htw Saar, LAB ja romanialainen kumppani suunnittelevat uutta Erasmus-hanketta, jota haetaan kevättalvella 2025.
Saarbrücken on ollut monelle opettajalle ensimmäinen opettajavaihtokohde, sillä heidän järjestämänsä Eurooppa-viikko on luonut tapahtumajärjestämisen standardin, johon LABkin pyrkii kansainvälisyysviikollaan. Restonomikoulutuksesta yhteistyö on laajentunut monialaiseksi ja on nyt osa arkea kansainvälisen kaupan, konetekniikan ja sosiaalialan koulutusohjelmissa sekä Kielikeskuksen toiminnassa. Yhteistyön vakiintuneita muotoja ovat opiskelija- ja opettajavaihdot, yhteistyössä htw Saarin ja muiden partnereiden kanssa toteutettavat monimuotoliikkuvuudet sekä yhteiset TKI-hankkeet. (Häkli 2024.)
Holger Buck jäi ansaitulle eläkkeelle keväällä 2024. Työuransa aikana hän suoritti kunnioitettavat 46 Erasmus-vaihtoa, mikä korostaa myös sitä, että parhaiten yhteistyö edistyy kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten kautta. Hänen istuttamansa yhteistyön siemen on kasvanut isoksi, monioksaiseksi puuksi ja siitä voi olla hänelle kiitollinen. Yhteistyön juuret eivät ole enää yhden ihmisen hyppysissä, vaan ne ovat löytäneet kasvualustansa monen yhteistyötä vaalivan ihmisen kautta.
Lähteet
ACEEPT. European Network of University Colleges in Tourism. Viitattu 24.5.2024. Saatavissa https://aceept.jimdofree.com/
Häkli, J. 2023a. Intensive programme in global citizenship and diversity. Viitattu 24.5.2024. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/intensive-programme-in-global-citizenship-and-diversity/
Häkli, J. 2023b. Perfect timing to develop product ideas for culinary and sport tourism. Viitattu 24.5.2024. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/perfect-timing-to-develop-product-ideas-for-culinary-and-sports-tourism/
Häkli, J. 2024. Are SGDs just for the hippies? Viitattu 24.5.2024. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/are-sdgs-just-for-the-hippies/
LAB-ammattikorkeakoulu. 2024a. GLOBDIVES: Global citizenship and diversity management skills in higher education. Viitattu 24.5.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/global-citizenship-diversity-management-skills-higher-education
LAB-ammattikorkeakoulu. 2024b. ULMARA: Ultraäänitehostetut makunautinnot ravintolakeittiöön. Viitattu 24.5.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/ULMARA
Kirjoittajat
Jaana Häkli toimii LAB-ammattikorkeakoulun Kielikeskuksessa kulttuurienvälisen viestinnän lehtorina.
Jukka Moilanen toimii LAB-ammattikorkeakoulussa hotelli- ja ravintola-alan lehtorina.
Artikkelikuva: Anu Nuutinen
Julkaistu 3.6.2024
Viittausohje
Häkli, J. & Moilanen, J. 2024. Henkilökohtaiset suhteet kansainvälistymisessä. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/henkilokohtaiset-suhteet-kansainvalistymisessa/