LAB-ammattikorkeakoulussa maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille suunnatussa suomenkielisessä sairaanhoitajakoulutuksessa valmistumisvaiheessa vaadittavaa kirjallista kielitaitoa opetetaan hoitotyön ja suomen kielen opettajien yhteisopettajuutena. Opiskelija saa näin riittävät valmiudet opintojen loppuvaiheessa opinnäytetyön ja kypsyysnäytteen kirjoittamiseen. Opiskelijan kielitaito kehittyy koko opintojen ajan kohti opinnäytetyössä vaadittavaa kirjallista kielitaitoa suomen kielen opintojaksoilla ja opintojen loppuvaiheen opinnäytetyön kirjoittamiseen liittyvillä opintojaksoilla.

Kirjoittajat: Ruusa Einiö & Mirva Rainio

Tavoitteena riittävä kirjoitustaito

Vuonna 2021 Suomessa työskenteli sairaanhoitajina 4,1 % ulkomaalaistaustaisia ammattilaisia (Sairaanhoitajat). Samana vuonna LAB-ammattikorkeakoulussa käynnistettiin sairaanhoitajakoulutus, joka on suunnattu maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille. Koulutusohjelmaan hakevilta edellytetään kirjallisessa kielitaidossa vähintään eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) mukaista B1-tasoa, joka tarkoittaa toimivaa peruskielitaitoa. Hyväksyttyyn ammattikorkeakoulun opinnäytetyöhön ja kypsyysnäytteeseen vaaditaan kuitenkin kirjoitetun kielen osalta konservatiivisestikin arvioiden vähintään kielen taitotasoa C1. Kirjoitustaito kuitenkin tutkitusti kehittyy yleensä muita kielitaidon osa-alueita hitaammin toista kieltä opiskeltaessa (Reiman & Seilonen 2022, 14).  Kirjoitustaitoa tarvitaan erityisesti valmistumisvaiheessa opinnäytetyön ja kypsyysnäytteen kirjoittamiseen hyväksytysti.  Tämä tarkoittaa, että kaikkien maahanmuuttajataustaisille suunnatun sairaanhoitajakoulutuksen koulutusohjelmassa opettavien on huolehdittava monin eri tavoin, että opiskelijoiden kirjallinen kielitaito kehittyy B1-tasolta valmistumisvaiheessa vaadittavalle tasolle.

Genretietoa suomen kielen opettajan johdolla

Ensimmäiseen opiskeluvuoteen ajoittuvilla Sosiaali- ja terveysalan suomea 1 (5 op)-, Sosiaali- ja terveysalan suomea 2 (5 op)- ja Sosiaali- ja terveysalan suomea 3 (5 op) -opintojaksoilla LABin maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille opetetaan tietoja korkeakoulun eri tekstigenreistä.  Tekstigenrellä tarkoitetaan tiettyyn ryhmään kuuluvien tekstien samaa viestinnällistä tavoitetta, samaa kohdeyleisöä ja samaa prototyyppistä rakennetta (Tieteen termipankki 2025). Tekstigenreä on tutkittu erityisesti englantia toisena tai vieraana kielenä korkeakoulussa kirjoittavien opetuksen yhteydessä. Genren on todettu tässä kontekstissa olevan merkittävä osa kakkoskielisen opiskelijan kirjallisen kielitaidon kehittymistä (ks. esim. Cui 2019, 1117). Suomenkielistä ja suomalaisessa korkeakoulukontekstissa toteutettua tutkimusta S2-aiheesta ei toistaiseksi ole.

Sosiaali- ja terveysalan suomea -opintojaksoilla luetaan erilaisia ammattikorkeakoulun tekstejä, pohditaan niiden viestinnällisiä tavoitteita, tarkastellaan niille tyypillisiä kielen piirteitä ja harjoitellaan niiden kirjoittamista, esimerkiksi oppimispäiväkirja, essee ja raportti. Teksteillä on erilaiset tavoitteet, ja ne rakentuvat eri tavoin. Niissä myös käytetään erilaisia kielen aineksia. Opiskelijat saavat käyttöönsä rautalankamallit erilaisista teksteistä ja kirjoittavat niiden avulla.

Kirjoittamistaan teksteistä opiskelijat saavat välipalautteen, jonka avulla he voivat muokata tekstiään ennen sen palauttamista arviointiin. Tärkeä osa välipalautetta ovat myös itseopiskelumateriaalit, joiden avulla opiskelijat voivat kerrata itselleen haasteellisia kielen ja rakenteen asioita.   Rautalankamalleja ja itseopiskelumateriaaleja opiskelijat voivat soveltaa hoitotyön opintojaksoilla. Näin kirjallisen kielitaidon oppiminen integroituu hoitotyön kannalta merkityksellisiin aihepiireihin ja korkeakoulussa opiskeluun tarvittaviin kirjoittamistaitoihin.

Opinnäytetyöosaamista ja tutkimuskirjoittamista hoitotyön ja kielen näkökulmista

LABin maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille tarkoitetussa sairaanhoitajan koulutusohjelmassa on kaksi opinnäytetyön tuottamiseen valmistavaa opintojaksoa: Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot sosiaali- ja terveysalalla ja Opinnäytetyön suunnittelu. Ne ajoittuvat yleensä toisen opiskeluvuoden keväälle.

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot sosiaali- ja terveysalalla (5 op) -opintojaksolla tavoitteena on, että opiskelija oppii kuvaamaan sosiaali- ja terveysalan tutkimusprosessin vaiheet ja yleisimmät tutkimusmenetelmät. Tavoitteena on, että opiskelija oppii määrittelemään oman tutkimusaiheeseen liittyvät käsitteet. Lisäksi opintojaksolla tutustutaan hoitotyön opinnäytetyölle tunnusomaiseen eettisten periaatteiden ja luotettavuuden arviointiin sekä sisällön että kielen kautta. Opiskelijat tutustuvat myös LABissa käytössä oleviin opinnäytetyön rakennemalleihin. Tavoitteena on, että opiskelijat osaavat soveltaa rakennemallia omaan opinnäytetyöhönsä. Tätä taitoa on harjoiteltu aiemmin soveltamalla Sosiaali- ja terveysalan suomea -opintojaksojen 1, 2 ja 3 rautalankamalleja hoitotyön opintojaksojen kirjoitustehtävissä.

Opinnäytetyön suunnittelu (5 op) -opintojaksolla tavoitteena on perehtyä tarkemmin omaan opinnäytetyöhön valitun rakenteen ja kielen kautta. Tavoitteena on, että opiskelija osaa kuvata oman opinnäytetyönsä tavoitteet ja keskeisen sisällön ja suunnitella oman opinnäytetyöprosessinsa vaiheet. He siis kirjoittavat opintojaksolla suunnitelman opinnäytetyölleen. Suunnitelma kirjoitetaan prosessina, ja opiskelijat saavat palautetta kielestä jokaisen välivaiheen jälkeen.

Molemmat opintojaksot toteutetaan yhteisopettajuutena. Opiskelijoille järjestetään suomen opettajan johdolla erillisiä kielenohjauspajoja molemmilla opintojaksoilla, ja opinnäytetyön suunnitelman kirjoittamista ohjataan tiiviissä yhteistyössä hoitotyön opettajien kanssa. Erityisen tärkeää valmistumisvaiheessa tarvittavan kirjallisen kielitaidon kehittymisen kannalta on, että kielenohjaus kulkee käsi kädessä sisällönohjauksen kanssa.

Sosiaali- ja terveysalalla valmistumisvaiheessa tarvittavan kirjoitustaidon oppiminen ja kehittyminen edellyttävät kielen ja ammattiaineiden opetuksen vahvaa integrointia ja toimivaa yhteisopettajuutta. LAB-ammattikorkeakoulussa tähän on panostettu ja sitouduttu: vuonna 2021 LAB-ammattikorkeakoulun maahanmuuttajille suunnattuun sairaanhoitajakoulutukseen valituista opiskelijoista kaikki ovat  tätä kirjoitettaessa valmistuneet sairaanhoitajan ammattiin.

Lähteet

Cui, W. 2019. Teaching for Transfer to First-Year L2 Writers. Journal of International Students. 9 (4), 1115–1133. Viitattu 27.1.2025. Saatavissa https://doi.org/10.32674/jis.v9i4.755

Reiman, N. & Seilonen, M. 2022. Mitä kielitaidon arvioinnin pilottitesti paljastaa kotoutumisvaiheessa olevien korkeakoulutettujen suomenoppijoiden kirjoittamistaidosta?. AFinLA-teema 2022 (14), 40-61. Viitattu 29.1. 2025. Saatavissa https://doi.org/10.30660/afinla.111517

Sairaanhoitajat. Tilastotietoa sairaanhoitajista. Viitattu 28.1.2025. Saatavissa https://sairaanhoitajat.fi/ammatti-ja-osaaminen/tilastoja-sairaanhoitajista-2/

Tieteen termipankki. 2025.  Kielitiede: tekstilaji. Viitattu 29.1. 2025. Saatavissa  https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:tekstilaji

Kirjoittajat

Ruusa Einiö ja Mirva Rainio ovat viestinnän ja suomen kielen lehtoreita. He opettavat suomen kieltä maahanmuuttajataustaisille sairaanhoidon opiskelijoille suunnatussa koulutusohjelmassa LABissa.

Artikkelikuva:https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/ystavat-ryhma-opiskelijat-opiskelu-7683730/ (Pexels Licence)

Viittausohje

Einiö, R. & Rainio, M. 2025. Valmistumisvaiheen kielitaitoa opettamassa. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/valmistumisvaiheen-kielitaitoa-opettamassa/