
Koulutuksen aikana saadaan tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia tulevaan työhön. Työkokemuksen myötä osaaminen syvenee ja asiantuntijuus kehittyy entisestään. Opiskelijoiden valmentaminen työelämätaitoihin vaatii koulutuksen järjestäjältä ja opettajilta erilaisia ja monipuolisia menetelmiä, luovuutta, mahdollistavaa asennetta, ketteriä kokeiluja sekä monipuolista yhteistyötä. Innovatiivisen toiminnan myötä onkin luotu onnistunut malli, jota voidaan hyödyntää jatkossa kehittämisen ja kokeilujen taustalla.
Kirjoittajat: Tuula Hämäläinen, Sanna Imeläinen, Sanna Nurmiainen & Tiia Rask
Sosionomi-, terveydenhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijoiden monialaisessa yhteistyössä on toteutettu parin vuoden ajan videotallenteita ikääntyneiden kotihoitoon osana tutkinto-opintoja. Opiskelijat ovat kokeneet monialaisen ja näyttöön perustuvan projektin mielekkäänä oppimiskokemuksena. Moniammatillisuudesta kyllä puhutaan läpi opintojen, mutta videotallenteiden tekeminen on ollut ensimmäinen kerta, kun eri alojen opiskelijat ovat työskennelleet aidosti yhdessä. (Hämäläinen ym. 2025.) Tiimityö ja sen merkitys on tullut käytännön lisäksi esille myös teoriaopinnoissa. LAB-ammattikorkeakoulun Hyvinvointi-yksikössä pilotoitiinkin projektiteoriaopintoja vuoden 2024 lopulla ja useat toteutukseen osallistuneet opiskelijat suorittivat projektin ohella itsenäiset projektiteoriaopinnot.
Yhden opintopisteen kokonaisuudessa perehdytään aihepiiriin itsenäisesti erilaisten tallenteiden, podcastien, materiaalien ja tehtävien myötä. Sisältö koostuu seuraavista osa-alueista: TKI-toiminnan perusteet työelämän kehittämisessä, projektin elinkaari prosessina, tiimityön merkitys sekä projektiviestintä. Opintojakso on toteutettu Moodle-alustalla. Jokaisen itseopiskeltavan aihealueen jälkeen on erillinen tietotesti, jonka hyväksytysti suoritettuaan opiskelija pääsee jatkamaan etenemistä.
Tiimioppimisella työelämätaitoja
Tiimioppiminen valmentaa työelämän moniammatilliseen ja monialaiseen työskentelyyn (Tiimiakatemia Global 2018). Sosiaali- ja terveysalan työskentely toteutuu moniammatillisissa yhteisöissä ja videomateriaalin tuottamisessa yksi tärkeä oppimisen tavoite on ollut työelämässä tarvittavan tiimityöskentelyn harjoittelu. Opettajat omaksuivat työskentelyssä valmentavan otteen, johon kuuluu keskeisenä elementtinä dialoginen työskentely (Ahlanen 2024). Ohjaavat opettajat eli tässä tapauksessa valmentajat jaettiin myös moniammatillisesti tiimien kokoonpano huomioiden.
Työskentelyssä oli vahvasti mukana opettajien toteuttama valmennus, joka oli tarkoituksenmukaista ja systemaattista jokaiselle opiskelijatiimille. Tiimit saivat nimetyn valmentajan tietoonsa heti tiimeihin jakautumisen jälkeen. Tiimit työskentelivät yhteiskäytössä olevalla Teams -alustalla, jota käytettiin sekä materiaalin hyödyntämiseen ja tallentamiseen että sisäiseen viestintään ja itse työskentelyyn. Alustalla oli sekä yleinen kanava että opiskelijatiimien yksityiset kanavat, joihin ohjaavilla opettajilla oli kuitenkin pääsy.
Opiskelijat saivat heti alussa infopaketin tehtävän tavoitteesta, tarkoituksesta sekä ohjeen tutkitun tiedon ja teoriapohjan soveltamisesta. Infossa käytiin läpi myös perusteet toimivan tiimin rakentumisen edellytyksistä. Käytännön työskentely tiimeissä toteutui eri opintojaksojen ja eri aikataulujen puitteissa siten, että tiimit itse määrittelivät määräajat, roolit, vastuut sekä velvollisuudet tiimin työskentelyyn.
Valmennus toteutui vähintään kerran toteutuksen aikana. Toteuttamissuunnitelman dokumentoinnin jälkeen valmentaja tapasi tiimin tai heidän sopimansa edustajan erikseen sovittuna ajankohtana. Valmentaja oli jo etukäteen tutustunut tiimin suunnitelmiin. Valmennustapaaminen pidettiin avoimena dialogina, jotta innovaatiot ja ideat kehittyivät edelleen myös etätapaamisen aikana.
Tiimi jatkoi työskentelyään valmennuksen jälkeen ja palasi tarvittaessa uudelleen valmentajan kanssa dialogiseen keskusteluun tuotoksen edistämiseksi. Toinen tapaaminen järjestettiin tarvittaessa. Valmentaja pystyi seuraamaan tiimin keskinäistä viestintää sekä työskentelyä yhteiskäytössä olevan alustan kautta. Toteuttamissuunnitelman valmistumisen ja hyväksynnän jälkeen tiimi siirtyi työskentelemään varsinaisen tuotoksen eli videotallenteen parissa.
Projektin lopussa tiimi kokoontui vielä pohtimaan tiimin itsearviointia. Samalla tiimin tuli käydä läpi tuotoksen immateriaalioikeudet. Opiskelijoiden tekemien teosten tekijänoikeudet kuuluvat heille itselleen, eikä oppilaitos voi käyttää teoksia vapaasti ilman heidän lupaa (Opetushallitus). Osa opiskelijoista antoi LAB-ammattikorkeakoululle kirjallisen ja allekirjoitetun luvan hyödyntää videotallenteita jatkossa ja osa halusi hyödyntää tuotoksia vain omassa työssään.
Projektin myötä toimintamalli ja tulevaisuuden työelämätaitoja
Toimintamalli valmentavaan tiimityöskentelyyn (kuva 1.) syntyi LAB-ammattikorkeakoulussa moniammatillisen opettajatiimin yhteisen työskentelyn tuloksena. Toimintamalli kuvaa prosessia, joka alkaa yhteisesti ja päättyy tiimin itsearviointiin. Valmennus kuuluu merkittävänä osana tiimityöskentelyn toimintamalliin, koska valmennus kuuluu jokaiseen prosessin vaiheeseen. Valmennus tukee ammattikorkeakoulussa opiskelevan ammatillista kasvua kohti sosiaali- ja terveysalan asiantuntijaksi kehittymistä.
Kuva 1. Valmentavan tiimityöskentelyn malli ammattikorkeakoulun opinnoissa on prosessinomainen toimintamalli, jossa valmennus on osa prosessin vaiheita sekä kuuluu kokonaisuuteen. (Kuva: Sanna Nurmiainen)
Moniammatillinen tiimityö on yksi oleellinen ja tärkeä tulevaisuuden työelämätaito. Se on suunnitelmallista, tavoitteellista ja säännöllistä yhteistyötä eri koulutuksen saaneiden ihmisten välillä, jonka tavoitteena on saada jokaisen oma ammattitaito ja osaaminen kaikkien käyttöön. Kun jokaiselle ryhmän jäsenelle annetaan työtehtäviä vastuuta jakaen ja ryhmän yhteiseen päätöksentekoon osallistaen, saavutetaan paras mahdollinen lopputulos, jolla pyritään hoitamaan yhdessä sovittu tavoite. Myönteinen asennoituminen kehittämistyöhön ja motivaatio ovat keskeisiä elementtejä, joita moniammatillinen työskentelyote vaatii. (Pärnä 2012.)
Valmentavan tiimityöskentelyn malli auttoi monialalaisen tiimin opiskelijoita löytämään omat vahvuudet ja oppimaan toisiltaan, mutta monialainen toteutus oli mielekäs myös monialaiselle opettajatiimille. Valmentavan tiimityöskentelyn mallia voidaan soveltaa myös jatkossa eri opinnoissa.
Lähteet
Alhanen, K. 2024. Dialogikirja. Helsinki: Into Kustannus Oy.
Hämäläinen, T., Imeläinen, S., Nurmiainen, S. & Rask, T. 2025. Monialainen tiimityö opintojen aikana valmentaa tuleviin työtehtäviin. LAB Pro. Viitattu 18.2.2025. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/monialainen-tiimityo-opintojen-aikana-valmentaa-tuleviin-tyotehtaviin/
Opetushallitus. Usein kysyttyä. Oppilaiden tekemät teokset. Viitattu 3.2.2025. Saatavissa https://www.oph.fi/fi/usein-kysyttya/oppilaiden-tekemat-teokset
Pärnä, K. 2012. Kehittävä moniammatillinen yhteistyö prosessina. Lapsiperheiden varhaisen tukemisen mahdollisuudet. Väitöskirja, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Turun yliopisto, Turku. Turun yliopiston julkaisuja. Viitattu 3.12.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-5086-7
Tiimiakatemia Global. 2018. Opettajasta tiimivalmentajaksi: Kokeile tiimioppimista! Viitattu 5.12.2024. Saatavissa https://tiimiakatemia.com/wp-content/uploads/2018/08/Opas-opettajasta-tiimivalmentajaksi-Tiimiakatemia-Global-220818.pdf
Kirjoittajat
Tuula Hämäläinen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa lehtorina ja tutoropettajana fysioterapeuttikoulutuksessa
Sanna Imeläinen on työskennellyt syksyllä 2024 hoitotyön lehtorina ja toimii keväällä 2025 sivutoimisena tuntiopettajana LAB-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajakoulutuksessa
Sanna Nurmiainen työskentelee sosiaalialan lehtorina ja tutoropettajana sosionomikoulutuksessa
Tiia Rask työskentelee sosiaalialan lehtorina LAB-ammattikorkeakoulun sosionomikoulutuksessa
Artikkelikuva: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/markkinointi-ihmiset-luova-tyopoyta-7688173/ (Pexels Licence)
Viittausohje
Hämäläinen, T., Imeläinen, S., Nurmiainen, S. & Rask, T. 2025. Valmentavan tiimityöskentelyn toimintamalli LAB-ammattikorkeakoulussa. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/valmentavan-tiimityoskentelyn-toimintamalli-lab-ammattikorkeakoulussa/