Neuletuotteilla on hyvin pitkät perinteet Euroopassa keskiajalta lähtien. Ensimmäiset neuletuotteet valmistettiin pellavasta ja silkistä. Villasta valmistetut neuletuotteet ovat iso osa Suomen käsityökulttuuria ja erinomaisia pohjoismaisissa sääoloissa. Nyt perinteinen neulesuunnittelu on muuttumassa ja sitä kehitetään jatkuvasti innovatiivisella tavalla edistämään vastuullista ajattelua vaatetusalalla.

Kirjoittajat: Krista Virtanen ja Minna Cheung

Mikä tekee neuletuotteesta vastuullisen?

Vaatetusala on isossa murroksessa. Ilmastonmuutos ja siihen negatiivisesti vaikuttava koko tekstiilialan aiheuttama kuormitus pakottaa muuttamaan toiminta- ja tuotantotapoja. Neuleissa käytettävät materiaalit ovat yksi tapa vaikuttaa kestävämpiin ratkaisuihin. Neuleen valmistuksessa hyvä ominaisuus on, että materiaaleihin pystyy helpommin vaikuttamaan kuin esimerkiksi kankaan. Neuletuotteissa on suuret mahdollisuudet tuottaa ne lähellä ja ekologisesti. Suomessa meillä on valtavat määrät villaa. Kuitenkin kehräämöjä on valitettavan vähän. Vaikka lähituotanto ei poista tuotannosta syntyvien saasteiden haittapuolia on se askel parempaan päin. Tämä kuitenkin vaatii sen, että kuluttajat sekä neulevalmistajat ovat valmiita maksamaan lähellä tuotetusta villasta. Tällä hetkellä valitettavasti arviolta puolet suomalaisista lampaanvillasta päätyy hävitettäväksi. Koska kotimaisen lampaanvillan heittäminen hukkaan harmittaa kaikkia, villantuotannossa mietitään asiaan ratkaisuja. (Valta 2019).

Uusia kuituja, niistä valmistettuja lankoja sekä neuloksen tai kankaan ja lopuksi itse tuotteen valmistusteknologioita kehitetään jatkuvasti. Logistiikka on yksi keskeisimmistä huomionkohteista tuotteiden hiilijalanjälkeä arvioitaessa. Muoti- ja vaatetusalalle on tyypillistä pirstaloituminen, kun toimijat ja markkinat leviävät ympäri maapalloa. On yleistä, että tuotteen valmistusmateriaalit, valmistusprosessi sekä markkinoija, varastoija ja loppukäyttäjä sijaitsevat fyysisesti eri paikoissa, etäisyyksien päässä toisistaan. Tällainen toimintatapa ei ole enää kestävää.

Neuleen tuotesuunnittelun ekologisuus perustuu Zero Waste -periaatteeseen, jolloin tuote kaavoitetaan suoraan muotoon eikä siitä synny jätettä sitä tehdessä. Suomalaista neulevaatesuunnittelua on vielä vähän, mutta se on yksi tulevaisuuden kasvava ala. Toinen tapa valmistaa neuletta on metritavarana, jolloin tuotteet huolitellaan saumurilla ja tuotteesta syntyy leikkuujätettä. Zero Waste -tekniikka on ekologisesti parempi tapa tuottaa neuletuotteita. Neule on materiaalina inspiroiva, sillä siinä on rajattomat mahdollisuudet. Materiaalina se ratkaisee monia vaatealan ongelmia, ja jos kehräämötuotantoa saataisiin Suomeen lisää, mahdollistaisi se jatkossa neuleen suunnittelun ja valmistuksen täysin Suomessa.

Neuletuotetta ostaessa tulisi suosia 100% materiaaleja tai 95% samaa materiaalia sisältäviä tuotteita, jotta tulevaisuudessa tuotteen jatkokierrättäminen olisi helpompaa ja niistä voitaisiin valmistaa uutta kuitua. Näin saataisiin suljettu kiertokulku. Tuotteiden tulisi myös olla suunniteltuja niin, että vaatteissa on mahdollisimman vähän lisätarvikkeita ja eri materiaaleja tai että eri materiaalit olisivat irrotettavissa toisistaan helposti. Tuotteet pitäisi jo tuotannossa suunnitella alusta loppuun ajatellen kiertotaloutta. Vaatesuunnittelijoilla onkin asiassa iso vastuu.

Kansainvälisestä kilpailusta uutta tietoa ja osaamista

LAB-ammattikorkeakoulun puettavan muotoilun opiskelijoilla on mahdollisuus ottaa osaa Italiassa pidettävään kansainväliseen neulesuunnittelukilpailuun Feel the Yarn – The X Contest. Kilpailun finaaliin valitaan vuosittain 25 opiskelijaa ympäri maailmaa, ja viime vuonna yksi finaaliin valituista oli Muotoiluinstituun opiskelija Krista Virtanen (ks.  Uotila 2019, Yle Areena 2019). Kilpailijat toteuttavat kilpailuun kaksi neulottua asukokonaisuutta, jotka he esittelevät  kesäkuussa Pitti Filati -lankamessuilla Firenzessä järjestettävässä seminaarissa, muotinäytöksessä ja messuosastolla.  Kilpailun myötä opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua myös italialaisiin tehtaisiin ja kehräämöihin, ja osallistuminen tuokin mukanaan tietoa ja osaamista alansa opiskelijoille (Kuva 1). Kaikki tämä on tärkeää ja arvokasta tietoa tuotantoprosessien tulevaisuuden kehittämisessä.

valokuva lankakehräämöstä

Kuva 1. Ritoriciture Vignoli -kehräämö Italiassa. (Kuva: Krista Virtanen)

valokuva suunnittelija Krista Virtasen toteuttamista neulevaatteista

Kuva 2. Krista Virtasen Feel the Yarn -kilpailuun suunnittelemat ja toteuttamat neulevaatteet, malleina Meri Malja ja Willy Westermarck. (Kuva: Klaus Elfving)

Vaatealan ja neuleen tulevaisuus

Uusia teknologioita on olemassa ja ne yleistyvät, mutta hitaasti. Esimerkkinä voidaan mainita tuotteen 3D -mallinnus avattaren päälle. Iso urheiluvaatebrändi on käyttänyt tuotesuunnittelussa 3D -mallinnusteknologiaa jo lähemmäs 10 vuotta. Suunnittelija piirtää vaatteen suoraan avattaren päälle, avatar lähetetään digitaalisesti toiselle puolelle maapalloa mallimestarille tarkasteltavaksi ja hän tekee samaan tiedostoon omat muutosehdotuksensa. Tämän jälkeen tiedosto lähetetään jälleen digitaalisesti suunnittelijalle hyväksyttäväksi. Kun tuote on hyväksytty, se esitellään asiakkaalle digitaalisessa muodossa, koska 3D -mallinnettu tuote vastaa parhaimmillaan hyvin realistista tuotetta yksityiskohtineen. Tuotanto voidaan aloittaa ilman fyysisen mallikappaleen valmistusta ja näin välttää turhaa lähettämistä edes-takaisin ympäri maapalloa.

Radikaalimpaa toimintatapaa edustaa konsepti mikrotehtaista. Tällä tarkoitetaan integroitua prosessia tuotteen suunnittelusta valmistukseen. Mikrotehdas toimii niin, että kaikki tuotteen valmistamiseen tarvittavat toimijat ja komponentit sijaitsevat samassa paikassa. Tämä paikka ei tarkoita isoa tehdasta linjastoineen vaan tarvitsee toimiakseen vain muutaman keskeisen laitteen. ISPO -messuilla esiteltiin keväällä 2019 mikrotehdas, joka valmisti ulkoiluhousut asiakkaan omalla kuosilla printattuna muutamassa tunnissa (kuvat 3 ja 4).

valokuva digitaalisesta tulostimesta

Kuva 3: Housujen palat tulostumassa digitaalisesta tulostimesta. (Kuva: Minna Cheung)

valokuva messuosastolta, jossa esitellään 3D-suunnittelua

Kuva 4: Valmiit housut asiakkaan itse suunnittelemalla kuviolla. Suunnittelusta valmiiseen tuotteeseen aikaa kului muutama tunti. (Kuva: Minna Cheung)

Neuleiden valmistukseen on olemassa uusia teollisia neulekoneita, jotka vastaavat mikrotehdasta. Tuote suunnitellaan tietokoneella ja tiedosto siirretään neulekoneeseen, joka neuloo tuotteen valmiiksi 3-ulotteisesti ja saumattomasti. Sitä voidaan kutsua neuleiden “3D tulostimeksi”. Tällä tekniikalla on pystytään valmistamaan yksityiskohtia sisältävä neule, joka valmistuu parhaimmillaan muutamassa tunnissa. Tällaiset neulekoneet eivät kuitenkaan ole yleisessä käytössä ja ne ovat kalliita. Lisäksi niiden käyttö vaatii erikoisosaamista käyttäjältään, koska ne eivät ole neulerobotteja.

Lähteet

Uotinen, M. 2019. Lahden Muotoiluinstituutin opiskelija ylsi kansainvälisen neulekisan finaaliin. Etelä-Suomen Sanomat 28.5.2019. [Viitattu 20.8.2020]. Saatavissa: https://www.ess.fi/paikalliset/32968

Valta, L. 2019. Puolet suomalaisesta lampaanvillasta päätyy roskiin, kun Suomeen tuodaan villaa ulkomailta. [Viitattu 20.08.2020]. Saatavissa: https://yle.fi/uutiset/3-10588584

YLE Areena. 2019. Firenze kutsuu neulesuunnittelun opiskelijaa. Radio Suomi Lahti 29.5.2019. [Viitattu 20.8.2019]. Saatavissa: https://areena.yle.fi/audio/1-50168870

Kirjoittajat

Krista Virtanen on puettavan muotoilun opiskelija LABissa ja osallistui kesällä 2019 italialaisen Feel The Yarn -neulekilpailun finaaliin. Hän on juuri päättänyt kolmannen opiskeluvuotensa vaihdossa Design School Koldingissa keskittyen neuletuotteiden valmistukseen. @kristavirtanendesign

Minna Cheung on puettavan muotoilun lehtori LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän on aikaisemmalta ammatiltaan vaate- ja neulesuunnittelija, käsityöläinen, joka on kiinnostunut uusista kestävämmistä materiaali- ja valmistusinnovaatioista.

Artikkelikuva: https://pxhere.com/fi/photo/557794 (CC0)

Julkaistu 24.8.2020

Viittausohje

Virtanen, K. & Cheung, M. 2020. Neule on muuttumassa perinteisestä uudeksi innovaatioksi. LAB Pro. [Viitattu ja pvm]. Saatavissa: https://www.labopen.fi/lab-pro/neule-muuttumassa-perinteisesta-uudeksi-innovaatioksi/