
Verkko-opiskelu tarjoaa sekä opettajille että opiskelijoille paljon joustavuutta ja se lisää saavutettavuutta monin tavoin, mutta siihen liittyy myös haasteita, erityisesti vuorovaikutussuhteiden rakentamisesta ja oppimisen sosiaalisesta näkökulmasta. Myönteisistä ja vahvoista opiskelijoiden ja opettajien välisistä vuorovaikutussuhteista on huomattavaa hyötyä. Näiden suhteiden heikentymisellä voi olla vakava kielteinen vaikutus opintomenestykseen.
Kirjoittajat: Olesia Kullberg & Pasi Puranen
Verkko-opetuksen yksi keskeisiä haasteita opettajalle on, miten luoda ja ylläpitää hyvää vuorovaikutusta niin opiskelijoiden välillä kuin opettajan ja opiskelijoiden kesken. Sosiaalista vuorovaikutusta verkko-oppimisessa ja sen merkitystä oppimiselle on tutkittu varsin paljon. Monet tutkimustulokset osoittavat, että verkossa tapahtuvalla vuorovaikutuksella on positiivista vaikutusta sekä oppimistuloksiin että opiskelijoiden tyytyväisyyteen ja positiiviseen palautteeseen verkko-opinnoista. (Richardson & Swan 2003, Mehall 2020).
Sher (2009) osoitti tutkimuksessaan, että opiskelijat arvostavat mahdollisuutta merkityksellisiin keskusteluihin ja interaktioon verkossa sekä opettajan että toisten opiskelijoiden kanssa. Kolmivuotinen tutkimus (Cole et al. 2014) osoitti, että merkityksellisen sosiaalisen vuorovaikutuksen puute verkko-opinnoissa on haitallista ja laskee selvästi opiskelijoiden arvioita verkko-opintojen laadusta.
Valtakunnallisessa yliopistojen 2Digi2 -hankkeessa vuorovaikutus ja sosiaaliset suhteet verkossa olivat yksi neljästä pääteemasta. Niillä pyrittiin löytämään hyviä toimintatapoja ja ideoita korkeakouluopettajien tueksi laadukkaiden verkko-opintojen suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Opiskelijoiden välinen vuorovaikutus verkkoympäristössä
2Digi2-hankkeessa toteutettiin opiskelijakysely (2Digi2 2023), johon saatiin 77 vastausta eri korkeakouluista. 92 % opiskelijoista oli sitä mieltä, että positiivinen ilmapiiri verkkokurssin aikana auttaa rakentamaan parempaa vuorovaikutusta. 78 % vastaajista koki toisten opiskelijoiden kuvan näkymisen tietokoneen näytöllä tärkeäksi.
Opettaja voi miettiä erilaisia tapoja auttaakseen opiskelijoita tuntemaan olonsa mukavaksi toistensa seurassa. Yksi keino on sekä opettajan että opiskelijoiden asianmukainen esittäytyminen kurssin alussa. Kameroiden käyttöön voi kannustaa ja puhua siitä, mitä etuja on siitä, että kaikki näkevät toisensa näytöltä.
90 % mielestä verkossa tapahtuva pienryhmätyöskentely auttaa vuorovaikutussuhteiden luomisessa. Toimiva tapa on luoda pieniä ryhmiä (3–4 opiskelijaa) ryhmätyöskentelyn helpottamiseksi verkkoympäristöissä. On tärkeää, että opettaja asettaa ryhmätyöskentelyn perussäännöt ja valitsee sopivat tehtävät, välineet tai roolitukset. Näin varmistetaan, että kaikki osallistuvat ja hyötyvät tasapuolisesti.
Kyselyyn vastanneista 83 % piti small talkia, itsensä esittelemistä ja toisiin tutustumista tärkeänä ja vuorovaikutusta edistävänä. Opettaja on tässä roolimalli. Opettaja voi aloittaa oppitunti omalla small talkilla ja juttelemalla yksittäisten opiskelijoiden kanssa, kun he kirjautuvat oppitunnille. Small talkille on hyvä varata aikaa ja käyttää jäänmurtajatehtäviä ensimmäisten oppituntien lisäksi koko kurssin ajan osana muita toimintoja.
Opettajan ja opiskelijoiden välinen vuorovaikutus verkkoympäristössä
2Didi2-hankkeen tutkimuksessa (2Digi2 2023) opiskelijoiden mielestä viisi tärkeintä tekijää, jotka vaikuttavat myönteisen ja toimivan suhteen luomiseen opettajaan verkko-oppimisympäristössä, ovat seuraavat.
- Esittäytyminen. 97 % vastasi, että on tärkeää, että opettaja esittäytyy.
- Välittävä opettaja. 94 % sanoo, että auttaa, jos opettaja osoittaa välittävänsä oppilaiden hyvinvoinnista.
- Auttaa mielellään. 90 % toivoo, että opettaja auttaa mielellään.
- Henkilökohtainen palaute. 90 % toivoo, että opettajat antavat henkilökohtaista palautetta.
- Henkilökohtaiset tarinat. 86 % haluaa tutustua opettajaan ihmisenä.
Näin ollen opiskelijat toivovat, että opettaja kertoo heille jotain henkilökohtaisesta elämästään. Tämä voi tapahtua verkkokurssin alussa tai myöhemmin kurssin aikana. Heikkouksien ja virheiden myöntäminen tekee opettajasta opiskelijoiden silmissä inhimillisen ja helpommin lähestyttävän. Kannattaa miettiä henkilökohtaista mukavuusaluettaan jakamisen suhteen. Voi miettiä etukäteen jaettavia asioita ja sallia itselleen tarvittaessa hieman epämukavan olon. Yksi keino henkilökohtaisuuden lisäämiseen on kertoa opiskelijoille joitakin faktoja tai pieniä anekdootteja itsestä. Se voi olla henkilökohtaista, mutta sen ei tarvitse olla, jos se ei tule luonnostaan tai tunnu mukavalta. Siitä voi myös tehdä leikin, kuten ”outoja faktoja minusta”, ja kertoa ensimmäisenä outo fakta.
Välittävä opettaja huolehtii aktiivisesti oppilaista ja heidän hyvinvoinnistaan, varmistaa, että kaikki ovat ajan tasalla ja tietävät, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Välittävä opettaja varmistaa myös hyvän tiimityöskentelyn ja ratkaisee ongelmat, jos niitä ilmenee. Muita välittävän opettajan ominaisuuksia ovat osallistavuus, saatavuus ja joustavuus. Huolehtiva opettaja huolehtii myös siitä, että kurssin työmäärä on sopiva. Opettajan kannattaakin pitää säännöllisesti yhteyttä opiskelijoihin ja muistuttaa heitä siitä, että on heidän käytettävissä.
Opettaja voi myös kannustaa rupatteluun ja epäviralliseen ajatusten ja tunteiden vaihtoon. Digitaalisten välineiden, kuten Mentimeterin avulla voi helposti ottaa yhteyttä kaikkiin opiskelijoihin ja osoittaa, että on kiinnostunut heistä ja valmis auttamaan.
Kaikki opetustyötä tekevät tietävät henkilökohtaisen palautteen merkityksen opiskelijoille. Samoin tiedetään se, miten aikaa vievää sen antaminen varsinkin suurille ryhmille on. Verkkoympäristössä henkilökohtainen palaute ja/tai palautekeskustelut auttavat myös kuromaan umpeen etäisyyttä ja saavat opiskelijat tuntemaan itsensä vähemmän yksinäisiksi, tarjoavat tukea ja varmistavat edistymisen. Tämä olennaisesti edistää myönteisempää kurssikokemusta ja lisää sekä opettajien että opiskelijoiden hyvinvointia.
Palautteen antaminen opiskelijoille heidän oppimisensa edistymisestä voi olla myös tilaisuus tarkistaa heidän hyvinvointinsa, kysyä heiltä, miten heillä menee, tai osoittaa kiinnostusta heidän elämäänsä ja opintojaan kohtaan. Olemalla myönteinen ja kannustava opettaja voi saada opiskelijat tuntemaan itsensä arvostetuiksi.
Asynkronisessa opetuksessa ääni- tai videopalautteen antaminen voi henkilökohtaistaa opiskelijoiden kokemusta; se saa opettajan näyttämään läsnäolevalta ja luo tunteen siitä, että opiskelija tuntee opettajan.
Lähteet
2digi2. 2023. Relationship building. Viitattu 25.05.2024. Saatavissa https://2digi2.languages.fi/relationship-building/
Cole, M.T., Shelley, D.J., Swartz, L.B. 2014. Online Instruction, E-Learning, and Student Satisfaction: A Three Year Study. International Review of Research in Open and Distance Learning. Vol.15 (6), 111-131. Viitattu 25.5.2024. Saatavissa. https://eric.ed.gov/?id=EJ1048236
Mehall, S. 2020. Purposeful Interpersonal Interaction in Online Learning: What Is It and How Is It Measured? Online Learning. Vol. 24 (1), 182-204. Viitattu 25.5.2024. Saatavissa https://eric.ed.gov/?id=EJ1249281
Richardson, J., Swan, K. 2003. An Examination of Social Presence in Online Courses in Relation to Students’ Perceived Learning and Satisfaction. JALN. Vol. 7 (1). Viitattu 25.5.2024. Saatavissa https://doi.org/10.24059/olj.v7i1.1864
Sher, A. 2009. Assessing the relationship of student-instructor and student-student interaction to student learning and satisfaction in web-based online learning environment. Journal of Interactive Online Learning. Vol. 8 (2). Viitattu 25.5.2024. Saatavissa https://www.ncolr.org/jiol/issues/pdf/8.2.1.pdf
Kirjoittajat
Olesia Kullberg on LAB-ammattikorkeakoulun lehtori Kielikeskuksessa.
Pasi Puranen on LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisen Kielikeskuksen johtaja.
Artikkelikuva: https://pxhere.com/en/photo/1451099 (CC0)
Julkaistu 4.6.2024
Viittausohje
Kullberg, O. & Puranen, P. 2024. Vuorovaikutuksesta laatua verkkoon! LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/vuorovaikutuksesta-laatua-verkkoon/