
Vaihto-opiskelu on aina jännittävä ja haastava kokemus. LAB-ammattikorkeakoulussa, Lappeenrannan kampuksella, on mahdollisuus kokea monikulttuurista opiskelua, antoisaa opiskelijaelämää sekä kaunista luontoa. Tässä artikkelissa hoitotyön koulutusohjelman kv-koordinaattori ja tutoropettaja kertoo kansainvälisten sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemuksista, haasteista ja mahdollisuuksista opintojen aikana.
Kirjoittaja: Katja Kylliäinen
Paljon mahdollisuuksia
LAB-ammattikorkeakoulun, hoitotyön koulutusohjelmassa, on vuosittain opiskelijoita sekä teoriaopinnoissa että harjoitteluvaihdossa. Opiskelijoille on tarjolla paljon englanninkielisiä opintoja, koska he voivat suorittaa opintoja kv-tutkinto-opiskelijoiden kanssa samoilla toteutuksilla. Harjoitteluvaihto mahdollistuu niihin työyksiköihin, joissa on sovitusti sairaanhoitajaohjaajia, jotka haluavat ohjata vaihto-opiskelijoita muun opiskelijaohjauksen lisäksi. Onneksi tällaisia harjoittelupaikkoja on melko hyvin tarjolla EKVA:n alueella.
Vaihto-opiskelijat voivat suunnitella opintonsa niin, että he suorittavat kursseja eri ryhmien mukana. Näin he saavat monipuolista osaamista opiskeluvaihdon aikana sekä pääsevät tutustumaan moniin kansainvälisiin opiskelijoihin. Monikulttuurisuus onkin yksi merkittävä osa-alue mistä vaihto-opiskelijat saavat lisää kokemusta ja osaamista. Tämä lisää heidän ammatillista kehittymistään.
Mahdollisia haasteita
Haasteena opiskelijoille voi olla uusien oppimisalustojen ja erilaisten sovellusten käytön opetteleminen. Eri kulttuuriin ja toimintatapoihin tottuminen vie myös oman aikansa. Opiskelijat tarvitsevat tutoropettajalta paljon apua ja ohjausta ennen opintojen aloittamista sekä opintojen alussa. Olisi kuitenkin hyvä, että opiskelijoilla olisi hyvät digitaaliset taidot, jotta he pystyvät opiskelemaan eikä taitojen puute aiheuta ylimääräistä stressiä.
Ohjauksen yhteydessä on tärkeää, että opiskelijat integroidaan muiden opiskelijoiden kanssa myös vapaa-ajan toimintaan, mikä auttaa sopeutumisessa uuteen maahan ja uuteen kouluun. Yleensä opiskelijoilla on omia odotuksia saapuessaan vaihtoon. Ilmassa voi olla myös jännitystä; joskus opiskelijat ovat ensimmäistä kertaa ulkomailla. Uuteen ympäristöön, kulttuuriin ja ihmisiin tutustuminen vie kuitenkin aikansa. On hyvä ottaa huomioon, että he voivat tarvita myös muita opiskelijan tukipalveluita opintojen aikana.
Laadukas opetus ja ohjaus; maineensa mukaista
Usein opiskelijat pääsevät nopeasti opiskeluissa eteenpäin ja sopeutuvat uusiin opetusmenetelmiin. Hoitotyön koulutusohjelmassa on paljon käytännön harjoituksia sekä simulaatio-opetusta. Nämä ovat yleisesti pidettyjä opiskelumuotoja ja myös vaihto-opiskelijoilta tulee hyvää palautetta niihin liittyen.
Suomen koulutusjärjestelmä on moniin maihin verrattuna erilainen. Se on yleisesti tunnettu laadustaan; koulutus on korkeatasoista ja kansainvälisesti arvostettua. Myös vaihto-opiskelijat kokevat, että opetus hoitotyön koulutuksessa on hyvin järjestettyä ja opettajat ovat erittäin tukevia ja kannustavia. Suomessa opettajat ovat yleensä helposti lähestyttäviä sen sijaan, että olisivat etäisiä ja autoritäärisiä. Hyvän ilmapiiriin luomiseen opetuksen aikana pyritään myös kiinnittämään huomiota. Psykologisen turvallisuuden huomioiminen opetuksessa vahvistaa oppimista; sen ovat myös vaihto-opiskelijat huomanneet.
Harjoitteluvaihdossa olleet opiskelijat saavat paljon lisäosaamista vaihdon aikana. Ohjaus toteutuu englannin kielellä ja suomalaisilla on yleisesti hyvä kielitaito. Ohjaavat hoitajat myös haluavat kehittää omaa englannin kielen taitoaan. Vaihto-opiskelijoille on hyvä kuitenkin kertoa etukäteen hoitotyön kulttuuriin Suomessa liittyvistä asioista sekä suomalaisten tapoihin kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa. Tämä auttaa opiskelijoita sopeutumaan harjoitteluyksiköihin. Opiskelijat saavat laadukasta ohjausta ja he pääsevät harjoittelemaan paljon käden taitoja, mikä ei suinkaan ole aina itsestään selvää kaikissa maissa. Lisäksi he saavat mahdollisesti lisäosaamista omiin taitoihinsa, koska Suomessa sairaanhoitajan työnkuva on monesti vaativampi kuin muualla.
Haasteena harjoitteluvaihdossa on kielimuuri, joka näkyy erityisesti potilaiden kanssa kommunikoidessa, mutta myös työyhteisön sisällä. Vaihto-opiskelija ohjaus voi olla melko intensiivistä kanssakäymistä ja toisinaan se vaatii kääntämistä suomen kieltä englanniksi työpäivän aikana. Onneksi nykyään monet suomalaiset potilaat osaavat myös englantia ja ovat valmiita myös osittain keskustelemaan englanniksi opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat ovat myös kokeneet, että muut ammattiryhmät, esimerkiksi lääkärit, ovat vuorovaikutuksessa vaihto-opiskelijoiden kanssa ja siten osallistuvat opiskelijan opetukseen.
Suomi ja sauna
Suomi koetaan turvallisena hyvinvointiyhteiskuntana, mikä tekee opiskelusta ja elämisestä täällä miellyttävää. Opiskelijoille on tarjolla monia tukipalveluja, kuten terveydenhuolto ja opiskelijaneuvonta, jotka auttavat selviytymään arjen haasteista.
Toisinaan haasteena voi olla sopeutuminen Suomen ilmastoon. Pitkät, pimeät talvet voivat olla raskaita, erityisesti jos on tottunut lämpimämpään ilmastoon. Vaihto-opiskelijat ovat havainneet hyviksi myös itselleen suomalaisten tavat selviytyä talvesta, kuten saunominen ja talviurheilu. Opiskelijajärjestön kautta vaihto-opiskelijat pääsevät kokemaan näitä kulttuuriin liittyviä tapoja, mikä lisää heidän tyytyväisyyttään vaihdon aikana. Harva heistä on tainnut kuitenkaan kokeilla avantouintia; riittänee, että kertoo siitä kotona vaihdon jälkeen; pientä suomalaista hulluutta. Ehkäpä se ja suomalainen rento mentaliteetti luovat vaihto-opiskelijoille mukavan ”fiiliksen” opiskella Suomessa.
Kirjoittaja
Katja Kylliäinen, lehtori Sosiaali-ja terveysala; hoitotyö, KV-koordinaattori; hoitotyön koulutusohjelma, LAB -ammattikorkeakoulu
Artikkelikuva: Katja Kylliäinen
Viittausohje
Kylliäinen, K. 2025. Vaihto-opiskelijana hoitotyön koulutuksessa. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/vaihto-opiskelijana-hoitotyon-koulutuksessa/