Haluaisitko vierailla ensin mytologian, kansanperinteen vai mysteerien kodassa? Etelä-Karjala on täynnä luonnonkauneutta ja potentiaalia matkailukohteena. Mutta miten voisimme nostaa alueen luontomatkailun uudelle tasolle? Osana Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun -hanketta keräsimme esimerkkejä ulkomailta ja pohdimme, kuinka näitä innovaatioita voisi soveltaa Etelä-Karjalan ainutlaatuisissa kohteissa, kuten Hiitolanjoella, Sarviniemessä ja Muukonsaaressa.

Kirjoittaja: Minna Ahlstén

Kulttuuriperimä esiin teemoitettujen talojen avulla

Ulkomailta löytyy monia inspiroivia esimerkkejä siitä, miten luontokohde voidaan kytkeä kulttuuriseen tarinaan ja elämykselliseen matkailuun. Eräs menestystarina on Romania, jossa Hațegin UNESCO Global Geoparkin teemoitetut talot ovat nostaneet paikallisen kulttuurin ja historian matkailun keskiöön (Geoparcul International UNESCO Tara Hategului 2024).

Teemoitetut talot tarjoavat kävijöilleen ainutlaatuisia kokemuksia, jotka yhdistävät kulttuuriperinnön, luonnon ja viihteen. Esimerkiksi perinteiden talossa matkailijat oppivat monikulttuurisen yhteisön tarinan ja voivat osallistua työpajoihin paikallisten perinteiden parissa. Tulivuorien talossa taas vieraat voivat kokea aikamatkan menneisyyteen ja oppia esihistoriallisista tulivuorista ja elämästä 70 miljoonaa vuotta sitten. (Geoparcul International UNESCO Tara Hategului 2024)

Kolme kuvaa teemoitetuista taloista yhdistetty yhdeksi kuvaksi. Talot ovat dinosaurusten talo, perinteiden talo ja geopuiston talo.

Kuva 1. Teemoitetut talot Hațeg UNESCO Global Geoparkissa, Romaniassa (Geoparcul International UNESCO Tara Hategului 2024, muokannut Minna Ahlstén)

Miten voisimme soveltaa tätä konseptia Etelä-Karjalan kohteisiin hankkeemme näkökulmasta (LAB 2024)? Lähtökohtana kehitystyölle hyödyntäisimme alueen rikasta historiaa ja kulttuuria, joita matkailija voisi kohdata kodissa, puumajoissa tai ihan vaikka vastaavissa taloissa esimerkiksi Hiitolanjoen varrella tai Sarviniemen rannassa. Myös tyhjät maatilan rakennukset voisivat muuntua eläviksi kulttuurikeskuksiksi, joissa vieraat pääsevät tutustumaan alueen tarinoihin ja perinteisiin.

Jos lähdetään hieman maalailemaan tätä ajatusta pidemmälle, niin tällaiset teemoitetut talot voisivat olla esimerkiksi pieniä rakennelmia, jotka ovat kuitenkin turvallisia vierailijoille. Esimerkiksi kodat, ladot tai puumajat käyvät tähän tarkoitukseen hyvin. Lakanoilla ja värivaloilla saadaan kotaan/latoon jo mystistä tunnelmaa ja paikallisten koululaisten/taiteilijoiden teoksia voisi olla esillä tilassa, jopa osana sen tarinaa. Tämän lisäksi tilaan voisi piilottaa QR koodeja, joiden takaa avautuisi lisää pieniä tarinoita alueelta. Mutta vain jos näitä koodeja osaisi etsiä, ne voisi löytää. Tämä olisi helposti yhdistettävissä lasten oppimiseen.

Tällaiset miljoonien tarinoiden kodat voisivat tarjota nähtävyyden myös välikausille, kun on pimeää ja märkää tai lumista on ihana astua kotaan aivan toiseen maailmaan. Tätä voisi olla mahdollista pelillistää esim. keräilykorteilla, joka kodassa olisi omansa (ja tässä olisi jälleen mahdollisuus yhteistyöhön paikallisten taiteilijoiden kanssa). Mitä kaikkea muuta tähän keksisikään, kun kotien teemat voisi vaihdella!

Kaksi kotaa.

Kuva 2. Kuvituskuva tarinoiden kodasta tehty Canvan tekoälypohjaisella toiminnolla (Kuva: Canva / Minna Ahlstén)

Digitaalinen ulottuvuus: QR-koodit ja podcastit

Digitaalinen teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia luontomatkailun kehittämisessä. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa Waitaki Whitestone UNESCO Global Geopark on hyödyntänyt podcasteja ja mobiilisovelluksia, jotka tarjoavat kävijöille tietoa alueen geologiasta ja historiasta (Waitaki Whitestone Geopark & unesco Global Geopark2024). Tällaiset interaktiiviset ratkaisut voivat tehdä matkailuelämyksestä entistä monipuolisemman ja opettavaisemman.

Miltä tämä kuulostaisi Etelä-Karjalan kohteissa? Opiskelijat ja paikalliset asiantuntijat voisivat luoda podcasteja, jotka kertovat Hiitolanjoen, Sarviniemen ja Muukonsaaren ainutlaatuisista piirteistä ja historiasta nuorekkaalla ja innostavalla tavalla. Tämä olisi yhdistettävissä yllä olevaan ”tarinoiden kodat” ajatukseen, jossa jokaisessa kohteessa voisi olla uusi näkökulma parrasvaloissa alueen kulttuuriperimästä.

Koulutustoiminta ja luovat leikit

Yksi tärkeä näkökulma luontomatkailun kehittämisessä on lasten osallistaminen. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa Waitaki Whitestone Geoparkissa on luotu erilaisia koulutusmateriaaleja, kuten värityskuvia ja leikattavia malleja, joista lapset voivat rakentaa geologisia nähtävyyksiä (Waitaki Whitestone Geopark & unesco Global Geopark 2024). Tällainen koulutustoiminta voi herättää lasten kiinnostuksen luontoon ja kulttuuriin jo varhaisessa iässä.

Etelä-Karjalassa voisimme laajentaa tätä konseptia tarjoamalla lapsille interaktiivisia työpajoja ja leikkejä, jotka liittyvät alueen luontoon ja historiaan. Voisimme esimerkiksi järjestää luontopolkuja, joissa lapset voivat tutkia Hiitolanjoen ekosysteemiä tai rakentaa Muukonsaaren maisemaa leikkipuistoissa.

Matka kohti luontomatkailun tulevaisuutta

Etelä-Karjala tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia luontomatkailun kehittämiseen. Ulkomailta voimme ammentaa inspiraatiota ja oppia innovatiivisia ideoita, kuten teemalliset rakennukset, digitaaliset ratkaisut ja lasten osallistumisen. Tärkeintä on kuitenkin yhteinen tahto ja sitoutuminen kehittää aluetta kestävällä ja kokonaisvaltaisella tavalla, joka hyödyntää alueen ainutlaatuisia voimavaroja ja tarinoita. Myös eri toimijoiden yhteen saattaminen on erityisen tärkeää, kun halutaan lähteä uudistamaan tekemistä ja tarjontaa tavalla tai toisella.

Lähteet

Geoparcul International UNESCO Tara Hategului. 2024. Houses of the Geopark. Viitattu 17.4.2024. Saatavilla https://www.hateggeoparc.ro/new/index.php/en/houses-of-the-geopark-2/

LAB. 2024. Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun. Viitattu 18.4.2024. Saatavilla https://lab.fi/fi/projekti/luontokohteiden-kulttuuriperinnosta-vetovoimaa-rajaseudun-matkailuun

Waitaki Whitestone Geopark & unesco Global Geopark. 2024. Explore… Viitattu 17.4.2024. Saatavilla https://www.whitestonegeopark.nz/

Kirjoittaja

Minna Ahlstén työskentelee TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulussa pääosin matkailun hankkeiden parissa. Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun -hankkeessa pyritään tuottamaan kallisarvoista tietoa luonnon kulttuuriperinnön tuotteistamisesta ja soveltamaan sitä Etelä-Karjalan alueelle yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Artikkelikuva: imatra.kuvat.fi

Julkaistu 30.4.2024

Viittausohje

Ahlstén , M. 2024. Tervetuloa Etelä-Karjalaan! Haluaisitko vierailla ensin mytologian, kansanperinteen vai mysteerien kodassa? LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/tervetuloa-etela-karjalaan/