
Hyvinvointiteknologiasta on tullut osa arkeamme. Esimerkiksi jokaiseen kotiin sopivaa älyvalaistusta on saatavilla jo lähimarketeista. Ikääntyvä väestö tarvitsee erilaisia palveluita sekä erityisesti erilaisia digitaalisia ratkaisuja kotona asumisen tukemiseksi. Digitaalisiin ratkaisuihin sisältyy hyvinvointiteknologia, joka tarjoaa kohdennettua tukea sekä ikääntyneelle että sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle. Hyvinvointiteknologisia ratkaisuja löytyy jo yhä useamman kotoa ja tärkeää onkin erilaisten ratkaisujen hyödyntäminen osaksi arkea, mutta myös hyvinvointiteknologisten ratkaisujen kokonaisvaltainen arviointiosaaminen.
Kirjoittaja: Sanna Nurmiainen
Hyvinvointiteknologian kokonaisvaltainen arviointi
Monelle tulee mieleen laiteturvallisuudesta merkintä CE, joka tarkoittaa ammattimaisessa käytössä olevaa lääkinnällisen laitteen turvallisuusmerkintää (Fimea). Terveydenhuollon menetelmien arvioinnissa käytetään HTA-arviointia (Health Technology Assessment), jossa arvioidaan niin lääkkeet, laitteet, kirurgia ja kuntoutus. HTA:sta käytetään myös nimitystä hoitoteknologioiden arviointi (Mäkelä & Isojärvi 2017).
Digi-HTA on sosiaali- ja terveydenhuollon yrityksille suunnattu arviointimenetelmä, jolla hyvinvoinnin digitaalisia tuotteita sekä palveluita arvioidaan. Arviointiprosessi soveltuu niin terveydenhuollon ja hyvinvoinnin digitaalisiin laitteisiin mutta myös digitaalisiin ei-lääkinnällisiin laitteisiin tai ratkaisuihin. Arvioinnissa käydään läpi teknologiaratkaisun vaikuttavuus, kustannukset, turvallisuus, tietoturva- ja suoja, käytettävyys ja saavutettavuus sekä muu arviointi. Digi-HTA – arvioinnin taustalta löytyy Sosiaali- ja terveysministeriön suositus, jotta hyvinvointiteknologian ratkaisusta saadaan luotettava ja puolueeton arviointi. Digi-HTA-arvioinnin perusteella julkaistaan Digi – HTA suositukset, jonka perusteella jokainen kiinnostunut voi käydä katsomassa. (THL 2024; Fincchta 2024)
Kotihoidossa erilaisia digitaalisia ratkaisuja on jo käytössä ja näitä ratkaisuja osataan jo hyödyntää (Pennanen ym. 2023). Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimassa Kati-ohjelmassa (2020–2023) edistettiin kotona asumista teknologiaa hyödyntämällä kuudella eri alueella erillisillä kati-hankkeilla. Kati-ohjelman avulla tuettiin kotihoidossa ja ennaltaehkäisevissä palveluissa kotona asumista erilaisin teknologin ratkaisujen avulla. Kati-ohjelmassa erityisesti kiinnitettiin huomiota jokaisen teknologiaratkaisun osalta, oliko teknologiaratkaisulle tehty digi-HTA arviointi tai oliko sellaista suunniteltu tai käynnistetty. Digi-HTA oli siten vahvasti mukana teknologisten ratkaisujen arvioinnissa. (Anttila ym. 2023)
Digi-HTA:n arvioinnin osa-alueet
Seuraavaksi esitellään Digi-HTA:ssa tarkasteltavat osa-alueet, joista koostuu kokonaisvaltainen arviointi (Fincchta 2024):
- Vaikuttavuuden osa-alue tarkastellaan pitkälti Digi-HTA:ssa kirjallisuuskatsauksen perusteella. Teknologiaratkaisusta tehdyt tutkimukset, käyttäjäkyselyt sekä raportoidut pilottihankkeet tuottavat tietoa vaikuttavuudesta.
- Turvallisuus arvioidaan näyttöön perustuvasta tiedosta, kuten erilaisista tutkimustuloksista. Painoarvoa turvallisuuden osa-alueeseen tuo riskien tunnistaminen, raportointi ja riskien korjaaminen. Turvallisuuteen kuuluu siten riskienhallintasuunnitelma ja sen päivittäminen.
- Kustannukset arvioidaan organisaatiolle kohdistuvista aloituskustannuksista, hankinnoista, it-muutoksista ja teknologiaratkaisun vaatimista koulutuksista. Kustannuksia verrataan tilanteeseen, jolla vastaavanlaista ratkaisua toteutetaan toisella tavalla.
- Tietoturva ja -suoja perustuu Työ ja Elinkeinoministeriön alaisen Huoltovarmuuskeskuksen tietoturvan ja tietosuojan vaatimukseen. Osa-alueessa arvioidaan tietoturvan- ja suojan riskienhallinta sekä toteutetaan tietoturvatestaus, varmistetaan loki- ja käyttäjätietojen hallinta sekä arvioidaan käytettävä laitteisto.
- Käytettävyyden ja saavutettavuuden osa-alueella arvioidaan käyttäjälähtöisyyttä, kuten asiakasryhmää, jolle teknologiaratkaisua kohdennetaan. Arviointiin kuuluu myös tieto siitä, onko loppukäyttäjä ollut mukana ratkaisun kehittämisessä ja testauksessa. Ratkaisun helppokäyttöisyys sekä digipalvelulain vaatimukset myös arvioidaan.
- Arvioinnin muu sisältö on yksi merkityksellisimmistä osa-alueista. Arvioinnissa katsotaan ratkaisun käyttötarkoitusta, toimivuutta, mutta myös arvioidaan käyttöympäristöä, tekoälyyn ja robotiikkaan liittyviä näkökulmia sekä tarkastellaan ratkaisun tukipalveluita käyttäjälleen. (Fincchta 2024.)
Digi-HTA ymmärrys osana tulevaisuuden osaamista
LAB-ammattikorkeakoulun opetussuunnitelman yksi läpileikkaava osaamisalue on digi- ja hyvinvointiteknologinen osaaminen. Tähän osa -alueeseen kuuluu osaaminen hyvinvointi-, sekä informaatio-, ja kommunikaatioteknologiasta ja digitaalisten palveluiden innovointi ja kehittäminen sekä hyvinvointiteknologisissa ratkaisujen ohjausosaaminen. (Tiittanen &Id-Korhonen 2023.)
Sosionomi-koulutuksessa halutaan osaamisen kiinnittyvän opiskelijan osaamiseen kokonaisvaltaisesti. Hyvinvointiteknologian ratkaisuihin konkreettinen tutustuminen antaa opiskelijalle ymmärrystä sosiaali- ja terveysalan työkentästä. Ratkaisuihin tutustuminen ei kuitenkaan riitä, vaan opiskelijoita halutaan haastaa miettimään erilaisten ratkaisujen soveltuvuudesta eri asiakasryhmille. Kun opiskelija miettii sopivaa hyvinvointiteknologiaa asiakkaalle, osana soveltuvuutta kuuluu aina arviointi. Sosionomien hyvinvointiteknologiseen arviointiosaamiseen kuuluu vaikuttavuus, tietoturva, kustannukset, saavutettavuus, eli samat osa-alueet, joita Digi-HTA:ssa arvioidaan. Sosionomi-opiskelijat tutustuvat Ikääntyvän yhteiskunnan innovaatiot -opintojaksolla hyvinvointiratkaisujen lisäksi arviointiosaamiseen, eli saavat tiedon ja ymmärryksen myös Digi-HTA:sta. Sosionomien osaaminen hyvinvointiteknologian soveltuvuudesta asiakkaille karttuu siten koko opintojakson ajan. Ennen luentoa Digi-HTA:n tietopakettista vain muutama opiskelija tunnisti kuulleensa aiemmin Digi-HTA-termin. Digi-HTA kuuluu kokonaisuuteen, jota rakennetaan Sote-ammattilaiselle tulevaisuuden osaamista. Digi-HTA:n ymmärryksen rakentuminen lähtee liikkeelle tiedon ymmärryksestä tiedon soveltamiseen käytännön asiakastyössä sekä tiedon hyödynnettävyyteen ja vaikuttavuuden arviointiin.
Sosionomi-opiskelijoilta kysyttiin syksyllä 2024 luennon jälkeen, kuinka he hyödyntävät asiantuntijana Digi-HTA:n ymmärrystä. Vastaukset koottiin sanapilveen, joka on kuvassa 1. Vastauksissa korostui saavutettavuus, asiakaslähtöisyys, luotettavuuden arviointi sekä asiakasturvallisuus.
Kuva 1. Sosionomi-opiskelijoiden sanapilvi kuinka Digi-HTA ymmärrys tulee heidän osaamistaan tulevaisuuden sote-ammattilaisena. (Nurmiainen 2024)
Tieto Digi-HTA:n arvioinnista on saatavissa helposti ja sote-ammattilaisen tuleekin osata löytää tietoa ajankohtaisista arvioinneista ja soveltaa saatua tietoa osaksi asiakastyötä. Ymmärrys Digi-HTA:sta kuuluu jokaiselle sote-ammattilaiselle, joka ohjaa asiakkaita ja potilaita ja heidän läheisiään hyvinvointiteknologian äärellä. Näin ollen nykypäivänä jokaisen ammattilaisen osaamiseen kuuluu olennaisena osana Digi-HTA.
Lähteet
Anttila, H., Anttila, M., Koivisto, S., Niemelä, M., Kaartinen, J., Forsius, P., Kauppinen, S. & Luoma, K-L. 2023. Kotihoidon uudet ratkaisut – Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille – KATI-ohjelman 2020–2023 loppuraportti. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Raportti 9/2023. Viitattu 16.2.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-202-0
Fimea. Yleiset vaatimukset. Viitattu 16.2.2024. Saatavissa https://fimea.fi/laakinnalliset_laitteet/vaatimukset-ammattimaisille-kayttajille/yleiset-vaatimukset#CE-merkittyj%C3%A4_laitteita
Fincchta. 2024. Digi-HTA. Viitattu 16.2.2024. Saatavilla https://oys.fi/fincchta/digi-hta/
Mäkelä, M. & Isojärvi, J. 2017. Käypä hoito. HTA-opas versio 1.1. Terveysportti.Viitattu 16.2.2024. Saatavissa https://www.kaypahoito.fi/kaypa-hoito/menetelmat/hta-opas
Pennanen, P., Jansson, M., Torkki, P., Harjumaa, M., Pajari, I., Laukka, E., Lakoma, S., Härkönen, H., Verho, A., Martikainen, S., Kouvonen, A., Leskelä, R-L. 2023. Digitaalisten palvelujen vaikutukset sosiaali- ja terveydenhuollossa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2023:52. Viitattu 16.2.2024. Saatavissa: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165147
THL. 2024. Digi-HTA. Viitattu 16.2.2024. Saatavissa https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/hyvinvoinnin-tekoaly-ja-robotiikka-ohjelma-hyteairo-/digi-hta
Tiittanen, H. & Id-Korhonen, A. 2023. Tulevaisuuden osaaminen ja strategian toteuttaminen sosiaali- ja terveysalan opetussuunnitelmissa. LAB Pro. Viitattu 23.10.2024. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/tulevaisuuden-osaaminen-ja-strategian-toteuttaminen-sosiaali-ja-terveysalan-opetussuunnitelmissa/
Kirjoittaja
Sanna Nurmiainen toimii sosionomikoulutuksen lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa
Artikkelikuva: https://pxhere.com/fi/photo/1684090 (CC0)
Viittausohje
Nurmiainen, S. Osaaminen Digi-HTA:sta kuuluu jokaiselle sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/osaaminen-digi-htasta-kuuluu-jokaiselle-sosiaali-ja-terveydenhuollon-ammattilaiselle/