
Sosionomi-, terveydenhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijoiden monialaisessa yhteistyössä on syntynyt videotallenteita ikääntyneiden kotihoitoon. Mallia on toteutettu vuodesta 2023 alkaen. Toimintaa on tarjottu sosionomiopiskelijoille osana Ikääntyvän yhteiskunnan innovaatiot -opintojaksoa, terveydenhoitajaopiskelijoille projektiharjoitteluna ja fysioterapeuttiopiskelijoille täydentävänä osaamisena tai osana ammatillista harjoittelua. Alkuun terveydenhoitajaopiskelijat osallistuivat toteutukseen kehittämistehtävän puitteissa.
Kirjoittajat: Tuula Hämäläinen, Sanna Imeläinen, Sanna Nurmiainen & Tiia Rask
Monialaiset tiimit oppimisen tukena
Videotallenteita on toteutettu joka lukukausi vuodesta 2023 alkaen, jolloin selvitettiin opiskelijoiden kokemuksia sekä mallista että siihen osallistumisesta. Opiskelijoilta kerättiin palautetta ja toiminnan kehittämisen näkökulmia. Tuolloin vastaajina oli sosionomi- ja terveydenhoitajaopiskelijoita. Vastaajien mukaan, yhteistyön tekeminen samaan ammattiryhmään kuuluvien kanssa sujui hyvin ja hyvänä koettiin myös moniammatillinen yhteistyö, jonka avulla saatiin esille eri näkökulmia. Osallistuminen valmiiseen ja jo olemassa olevaan projektiin koettiin hyvänä ja tallenteiden tekeminen koettiin myös itsensä kehittämisenä. Videotallenteiden tekemisessä jokainen tiimin jäsen pääsi jakamaan oman ammattialansa tietoa ja taitoa toisilleen, josta yhteistyössä syntyi tiimin tavoitteiden mukainen videotallenne. (Nurmiainen & Imeläinen 2023.)
Opiskelijoilta saadut hyvät ja konkreettiset palautteet ovat auttaneet kehittämään toteutusta. Vuoden 2023 kyselyn perusteella opiskelijat toivoivat parempia, selkeämpiä ja yhteneväisempiä ohjeistuksia sekä selkeämpää tehtävänantoa kaikille eri aloilta osallistuville. (Nurmiainen & Imeläinen 2023.) Tähän vastaten, viimeisimmällä toteutuksella ohjaavat opettajat tekivät yhteisen videotallenteen ja esityksen, johon opiskelijat pystyivät syventymään oman aikataulun mukaisesti ja johon oli helppo palata myöhemmin uudelleen. Lisäksi opiskelijoiden muodostamille tiimeille nimettiin oma ohjaava opettaja. Opiskelijat toivoivat yhteistä palautusalustaa tallenteille (Nurmiainen & Imeläinen 2023), ja tässä toimi hyvin oppilaitoksen käytössä oleva Microsoft Teams -sovellus. Teamsin avulla oli helppo jakaa kaikki projektityössä tarvittava materiaali, kuten lomakkeet, ohjeistukset ja lopulta myös valmiit tuotokset eli tallenteet.
Osaamisen ennakointifoorumin (OEF) osaamistarvekyselyssä on laaja-alainen osaaminen arvioitu tärkeäksi osaksi työelämää vuonna 2030. Keskiöön nousee erityisesti digitaalinen- ja kestävyysosaaminen. (Opetushallitus 2023.) Opiskelijat pitivätkin tärkeänä työelämätaitona yhteisten ohjelmistojen kuten Teams käyttöä, sillä näitä ei ollut aiemmin harjoiteltu opintojen aikana. Ohjelmistot ovat laajassa käytössä eri organisaatioissa, joten tutustuminen näihin jo opintojen aikana antoi valmiuksia työelämään, kuten yhteydenpitoon ja fasilitointiin. Sarkkisen (2022) mukaan digitaalisen fasilitoinnin taitoja tarvitaan työssä enenevissä määrin. Käyttövarmuus lisääntyy, kun kokeiluja tekee matalalla kynnyksellä ja pienellä porukalla.
Monialaisen tiimityön tuotoksena näyttöön perustuvia tallenteita
Näyttöön perustuvalla toiminnalla tarkoitetaan parhaan saatavilla olevan tieteellisen tiedon harkittua käyttöä päätöksissä, jotka koskevat esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaita. Asiakkaan tulisi aina saada parhaaseen mahdolliseen tietoon pohjautuvaa tukea ja apua. Toiminnan perustana ovat asiakkaan toiveet ja tarpeet, tutkimusnäyttö sekä työntekijän ammattitaito ja kokemukset sekä toimintaympäristö. Näyttöön perustuvassa päätöksenteossa voidaan onnistua huomioimalla kaikki nämä osa-alueet systemaattisesti. (Kasvun tuki.)
Projektiin osallistuneet opettajat ja opiskelijat edustivat eri osaamisaloja, terveydenhoitoa, fysioterapiaa ja sosiaalialaa. Opiskelijoiden yhteisenä oppimistehtävänä tiimeissä oli moniammatillisen videotallenteen toteuttaminen hyödynnettäväksi ikääntyneiden kotihoidossa. Opiskelijoiden tuli työstää tallenteita moniammatillisissa tiimeissä, oman ammattialan näkökulmasta näyttöön perustuen. Jokaisen tiimin tuli täyttää suunnitelma ja ryhmäsitoumus -lomake, joka sisälsi tarkoituksen, tavoitteen, keskeiset lähteet ja työskentelyyn liittyvät toimintatavat. Näin varmistettiin, että tallenteet ja niiden sisältö vastasivat suosituksia ja näyttöä. Suunnitelmat hyväksytettiin ohjaavalla opettajalla ennen varsinaisen toteutuksen käynnistymistä.
Työskentelystä kokemusta ja oivalluksia tulevaan
Viimeisimmästä toteutuksesta (syksy 2024) saatiin hyvää palautetta. Opiskelijat kokivat monialaisen ja näyttöön perustuvan projektin mielekkäänä oppimiskokemuksena. Opiskelijat toivat muun muassa esille sen, että moniammatillisuudesta kyllä puhutaan läpi opintojen, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun konkreettisesti päästiin työskentelemään muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat mieltävät hankkeet ja projektit myös nykytyöelämän perustehtävinä, joten aiheeseen saatu teoriapohjustus koettiin hyvänä. Kokemuksen ja palautteen perusteella monialaisia opintojaksoja sekä erilaisia monialaisia työelämäprojekteja kannattaa suunnitella ja toteuttaa osana opintoja.
Vaikka asiakkaiden osallistaminen, heidän tarpeensa ja omat toiveet ovat keskeisiä näyttöön perustuvassa toiminnassa, niin näitä ei systemaattisesti hyödynnetty tässä toimeksiannossa. Toki monella opiskelijalla oli kokemusta ennestään ikääntyvien parissa työskentelemisestä ja osa saattoi hyödyntää omia lähikontakteja tallenteen taustalla. Jatkossa olisi tärkeää ottaa kohderyhmät mukaan työskentelyyn opintojen aikana ja kuulla asiakkaiden tarpeita ja toiveita osana työelämäprojekteja.
Toimintatavat haastavat opettajia muokkaamaan omia työskentelytapojaan ja miettimään erilaisia ja konkreettisia oppimistilanteita. Erilaiset toteutustavat vaativat hyvää suunnittelua ja yhteistyötä, jolloin myös opettajina oivallemme ja opimme uusia asioita. Uutta osaamista karttuu kaiken aikaa ja koskaan emme ole valmiita. Suosittelemme rohkeasti kokeilemaan myös hieman keskeneräisiä suunnitelmia. Tämäkin projekti ja toteutustapa on kehittynyt matkan aikana niin opiskelijoilta saadun palautteen kuin osallistuneiden opettajien kokemuksen perusteella. Hyvät käytänteet kannattaa jakaa!
Lähteet
Kasvun tuki. Näyttöön perustuva toiminta. Viitattu 2.2.2025. Saatavissa https://kasvuntuki.fi/implementointi/implementointiopas/3-nayttoon-perustuva-toiminta/
Nurmiainen, S. & Imeläinen, S. 2023. Opiskelijoiden monialaisella kokeilulla tallenteita etähoidon tueksi. LAB RDI Journal. Viitattu 3.12.2024. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-rdi-journal/opiskelijoiden-monialaisella-kokeilulla-tallenteita-etahoidon-tueksi/
Opetushallitus. 2023. Laaja-alainen osaaminen 2030-luvulla. Helsinki: Opetushallitus. Raportit ja selvitykset 2023:1. Viitattu 3.12.2024. Saatavissa https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Laaja-alainen_osaaminen_2030-luvulla.pdf
Sarkkinen, M. 2022. Digitaalinen fasilitointi on uusi työelämätaito – ota se haltuun kokeilemalla. Työpiste -verkkolehti. Viitattu 31.1.2025. Saatavissa https://www.ttl.fi/tyopiste/digitaalinen-fasilitointi-on-uusi-tyoelamataito-ota-se-haltuun-kokeilemalla
Kirjoittajat
Tuula Hämäläinen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa lehtorina ja tutoropettajana fysioterapeuttikoulutuksessa
Sanna Imeläinen on työskennellyt syksyllä 2024 hoitotyön lehtorina ja toimii keväällä 2025 sivutoimisena tuntiopettajana LAB-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajakoulutuksessa
Sanna Nurmiainen työskentelee sosiaalialan lehtorina ja tutoropettajana sosionomikoulutuksessa
Tiia Rask työskentelee sosiaalialan lehtorina LAB-ammattikorkeakoulun sosionomikoulutuksessa
Artikkelikuva: https://pxhere.com/en/photo/1629587#google_vignette (CC0)
Viittausohje
Hämäläinen, T., Imeläinen, S., Nurmiainen, S. & Rask, T. 2025. Monialainen tiimityö opintojen aikana valmentaa tuleviin työtehtäviin. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/monialainen-tiimityo-opintojen-aikana-valmentaa-tuleviin-tyotehtaviin/