LABin hyvinvointiyksikkö tekee paljon yhteistyötä monenlaisten yritysten, kuten elintarvikealan yritysten kanssa. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten hyvinvointiyksikkö voi osaltaan edistää elintarvikealan yritysten liiketoimintaa ja sitä kautta ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

Kirjoittaja: Tiina Simola

Artikkeli on kirjoitettu osana Food RDI cooperation pilots (FooRDI) -hanketta, jonka tarkoituksena on kehittää Päijät-Hämeen elintarvikealan TKI-palveluja yritys- ja yhteistyölähtöisesti (LAB-ammattikorkeakoulu 2025a). Hankkeen tavoitteena on kehittää myös monialainen palvelutarjonta-alusta, jotta LABin osaamista voidaan tarjota yritysten käyttöön mahdollisimman helposti ns. yhden oven taktiikalla jatkossakin.

Ruoka ja ravitsemusterveys keskiössä hyvinvoinnin taustalla

Ruoka ja hyvinvointi ovat keskeisiä tekijöitä meidän kaikkien arjessa. Ihmiset ovat hyvin tietoisia ravinnon vaikutuksista terveyteen ja terveellisten ruokatuotteiden kysyntä kasvaakin jatkuvasti. Samalla elintarvikeala kohtaa monia haasteita muun muassa raaka-aineiden hinnan nousun, asiakaskokemuksen kehittämisen, henkilöstön jaksamisen ja markkinoinnin onnistumisen myötä. Elintarvikealan yritysten haasteena on huomioida nämä kaikki eri tekijät heidän tuotekehityksessään ja tähän LABin FooRDI-hanke tarjoaa vastauksia (LAB-ammattikorkeakoulu 2025a).

Ravitsemusterveys kattaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ravitsemuksen keinoin eri ikä- ja väestöryhmissä. Tärkeimpiä tavoitteita ovat lasten kasvu ja kehitys, työikäisten työ- ja toimintakyvyn parantaminen, ikääntyneiden kotona selviytymisen tukeminen sekä terveyserojen kaventaminen (Maa- ja metsätalousministeriö 2021). Terveyden edistämisen suurimpia haasteita ovat ylipaino, tyypin 2 diabetes ja valtimotaudit. Kansallisesti ravitsemuksen tavoitteena on sydän- ja aivoterveyden sekä luusto- ja suunterveyden edistäminen (Ruokavirasto 2025a).

Ravitsemus on tärkeä osa hoitoa, kuntoutusta ja hyvinvointia. Ravitsemuksellista osaamista tarvitaan muun muassa tuotekehityksessä, erityisruokavalioiden tunnistamisessa ja ravitsemushoidon toteuttamisessa (Ruokavirasto 2025b). LABin strategia korostaa monialaista yhteistyötä, uusia ratkaisuja ja innovaatioita sekä yritysten kilpailukyvyn parantamista (LAB-ammattikorkeakoulu 2024). Paras tulos saadaan aikaan, kun yhdistetään eri yksiköiden osaamista ja innovaatiotoimintaa yritysten tueksi. LABin hyvinvointiyksikössä työskentelee sosiaali- ja hoitotyön asiantuntijoita, ja yksikön TKI-toiminta tukee vahvasti hyvinvointi-, sosiaali- ja terveysalan yritysten kasvua. Hyvinvointiyksikkö voi tarjota elintarvikealan yrityksille tutkittua tietoa ja kehittämisratkaisuja esimerkiksi ruokien hyvinvointivaikutuksista. Lisäksi yksikössä on osaamista työhyvinvoinnin tukemiseen, kuten esimerkiksi Menestysresepti-hankkeessa, jossa kehitetään ravintola-alan tuottavuutta ja työhyvinvointia rinnakkain (LAB-ammattikorkeakoulu 2025b).

Työhyvinvoinnilla työhön imua ja vetovoimaa

Työhyvinvointi, työturvallisuus ja työterveys ovat keskeisiä tekijöitä työn vetovoimaisuuden ja onnistumisen taustalla. Työturvallisuus- ja työterveyshuoltolain noudattaminen mahdollistaa työhyvinvoinnin perusasioiden saavuttamisen ja ehkäisee terveydelle aiheutuvia vaaroja (Sosiaali- ja terveysministeriö 2025). Elintarvikealan suurimpia työsuojelun haasteita ovat meluvammat, iho- ja allergiasairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä liikkumistapaturmat (Työturvallisuuskeskus 2025).

Työhyvinvointi, työterveys ja hyvä työturvallisuus lisäävät työn vetovoimaisuuttaa ja vaikuttavat työssä onnistumiseen. Ne ovat jokaisen työpaikan, työnantajan sekä työntekijän etu. Työntekijän ammattitaito ja osaaminen, työn mielekkyys ja työyhteisön toiminta ovat keskeisiä asioita työhyvinvoinnin osalta. Työhyvinvointia tukevat myös erilaiset työpaikan johtamis- ja toimintatavat, kouluttautumisen, osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuus sekä työn ja muun elämän yhteensovittaminen. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2025.)

Osana FooRDI -hanketta tehtiin kartoitus LABin hyvinvointiyksikön asiantuntijoiden osaamisesta ja ideoista palvelutarjonta-alustan kehittämistä varten. Kartoituksesta nousi esiin hyvinvointiyksikön osaamista ja ideoita liittyen muun muassa erilaisiin kuluttajalähtöisiin ruokapalveluihin, eri-ikäisten ravitsemuksellisiin erityispiirteisiin ja ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen ja erilaisiin sairauksiin. Myös työhyvinvoinnin tukeminen, työergonomia ja työturvallisuus ovat aiheita, joista löytyy paljon sellaista asiantuntijuutta, jota LABin hyvinvointiyksikkö voi tarjota elintarvikealan yrityksille.

Edellisten lisäksi LABin hyvinvointiyksikössä toimii työelämän kehittämisen kumppani LAB Welltech. LAB Welltech tuo yritysten, hyvinvointialueiden sekä muiden organisaatioiden hyödyksi monipuolisen osaamisen, palvelut sekä erinomaiset verkostot hankerajapintaan. LAB Welltech palvelee laajasti yrityksiä ja organisaatioita hyvinvoinnin parantamisen, palveluiden sekä tuotteiden kehittämisen apuna. (LAB WellTech 2025)

Terveellinen ja hyvä työympäristö edistää hyvinvointia ja voi toimia myös työntekijän voimavarana. Suomalaisen työelämän vahvuuksina nähdään yhteistyö ja luottamus, sekä työntekijöiden korkea osaaminen ja heidän taitojensa täysipainoinen käyttäminen. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2025.) Tällaisen työympäristön ja terveellisen ravitsemuksen tukemiseen on LABin hyvinvointiyksikössä erinomaista osaamista.

Lähteet

LAB-ammattikorkeakoulu. 2024. LAB Strategia 2030. Viitattu 7.8.2025. Saatavissa https://lab.fi/sites/default/files/2024-05/LAB%20Stategia%202030.pdf

LAB-ammattikorkeakoulu. 2025a. FooRDI Food RDI cooperation pilots. Viitattu 8.8.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/foordi-food-rdi-cooperation-pilots

LAB-ammattikorkeakoulu. 2025b. Menestysresepti – Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittäminen ravintola-alalla. Viitattu 8.8.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/menestysresepti-tuottavuuden-ja-tyohyvinvoinnin-kehittaminen-ravintola-alalla

LAB WellTech. 2025. LAB WellTech. Viitattu 11.8.2025. Saatavissa https://www.labwelltech.fi/

Maa-ja metsätalousministeriö. 2021. Vastuullisten ruokapalvelujen hankintaopas. Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö. Viitattu 8.8.2025. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-366-379-4

Ruokavirasto. 2025a. Terveyttä edistävä ruokavalio. Viitattu 8.8.2025. Saatavissa https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/vrn

Ruokavirasto. 2025b. Ravitsemushoito. Viitattu 8.8.2025. Saatavissa https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus–ja-ruokasuositukset/ravitsemushoito/

Sosiaali- ja terveysministeriö. 2025. Työturvallisuus ja työhyvinvointi. Viitattu 8.8.2025. Saatavissa https://stm.fi/tyohyvinvointi

Työturvallisuuskeskus. 2025. Elintarvikeala. Viitattu 8.8.2025. Saatavissa https://ttk.fi/tyoturvallisuus/toimialakohtaista-tietoa/elintarvikeala/

Kirjoittaja

Tiina Simola työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa hoitotyön lehtorina ja on mukana FooRDI-hankkeessa LABin hyvinvointiyksikön asiantuntijana.

Artikkelikuva: Tiina Simola, kuva tehty Copilotilla.

Viittausohje

Simola, T. 2025. Hyvinvointia ruoan äärellä. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/hyvinvointia-ruoan-aarella/

Rahoittajan logo, jossa EU-lippu ja teksti Euroopan unionin osarahoittama.Elinkeino,- liikenne- ja ympäristökeskuksen logo.