
Generatiivinen tekoäly on noussut viime aikoina merkittäväksi teknologiseksi ratkaisuksi, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia yrityksille kaikilla toimialoilla. Erityisesti pienyrittäjille, joilla on rajatut resurssit tämä ratkaisu voi luoda nopeasti uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Tässä artikkelissa tarkastellaan tekoälyn hyödyntämistä pienyrittäjien näkökulmasta, sen tarjoamia etuja sekä sen mahdollisia haasteita keskittyen generatiiviseen tekoälyyn. LAB-ammattikorkeakoulun luontolähtöisten palvelujen kehittämishanke toteutti 15.1.2025 tietoiskun aiheesta tekoälyn hyödyntäminen liiketoiminnassa ja ohessa on myös siitä keskeistä sisältöä.
Kirjoittaja: Reko Juntto
Generatiivinen tekoäly
Tekoälyn kehitys on noussut yleiseen tietoisuuteen generatiivisten tekoälyjen ilmestyttyä laajempaan käyttöön. Generatiivinen tekoäly tarkoittaa tekoälysovellusta, joka luo sisältöjä vastauksena ihmisen pyyntöön: tekstiä, kuvia, musiikkia ja videoita. Marraskuussa 2022 OpenAI julkaisi avoimeen beta-testaukseen ChatGPT-kielimallin, jota kuka tahansa verkon käyttäjä voi käydä jututtamassa (Laaksonen 2023).
ChatGPT pohjautuu OpenAI:n kehittämälle GPT-mallille (Generative Pre-trained Transformer), joka on niin sanottu suuri kielimalli (Large Language Model, LLM). Se tarkoittaa sanojen ja sanajonojen esiintymisen todennäköisyyksille perustuvaa mallia, joka osaa ennustaa annetulle tekstipätkälle jatkoa tai tuottaa pyydetyn mukaista tekstiä (Laaksonen 2023). Teknisesti nämä järjestelmät perustuvat tekoälyn koneoppimisen malleihin, syväoppimiseen ja neuroverkkoihin, jotka on koulutettu internetin valtavilla datamäärillä. Generatiiviset mallit, kuten GPT (Generative Pre-trained Transformer) kuten ChatGPT tekstin tuottamisessa tai DALL-E kuvien luomisessa, ovat esimerkkejä tämän teknologian sovelluksista.
Generatiivisen tekoälyn käyttöönoton ja sovellusten tilanne tutkimuksissa
Tekoälyn käyttö kiinnostaa tällä hetkellä erittäin paljon myös tutkijoita ja tutkimuslaitoksia. AI Infrastructure Alliancen elokuussa 2023 tekemä tutkimusraportti osoittaa, että 67,2 % kaikista yrityksistä piti generatiivisen tekoälyn käyttöönottoa ensisijaisena prioriteettina vuoden loppuun mennessä (Bhattacharyya 2023).
Techaislen 2023 tekemän tutkimuksen mukaan taas 53 % pienyrityksistä on ilmoittanut tekoälyn käyttöönoton yhdeksi ensisijaiseksi tavoitteekseen. Tutkimusta tehtäessä 60 % pk-yrityksistä ja 84 % keskisuurista yrityksistä käytti tai aikoi käyttää generatiivista tekoälyä seuraavan puolen vuoden aikana. Tärkeä asia, joka on huomioitava tutkimuksesta on myös se, että 72 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä aikoo palkata työvoimaa generatiivisia tekoälytaitoja varten (Agraval 2023).
GoDaddyn 2023 tuhannelta pienyritykseltä tekemän kyselyn mukaan vain kolmasosa kaikista pienyrityksistä tiesi mikä on generatiivinen tekoäly. Tekoälysovelluksia ei ollut käyttänyt 62 % niistä vielä lainkaan ja vain 11% oli hyödyntänyt niitä liiketoiminnassa (Bhattacharyya 2023).
McKinsey & Companyn tutkimusten mukaan noin 75 % generatiivisen tekoälyn tuottamasta arvosta tulee neljältä eri osa-alueelta: asiakaspalvelun toiminnoista, markkinoinnista ja myynnistä, ohjelmistojentuotannosta ja TKI-toiminnasta (Chui et.al. 2023). Generatiivisen tekoälyn rooli erityisesti sisällöntuotannossa kasvattaa vahvasti suosiotaan myös pienempien yritysten keskuudessa kun yhä suurempi osa yrityksistä hyödyntää tekoälyä viestinnässä, kuvien ja videoiden tuottamisessa. Tyyppiesimerkkinä tästä toimii asiakkaille laaditut personoidut sisällöt, joita hyödynnetään etenkin markkinoinnissa ja myynnissä.
Generatiivisen tekoälyn käyttö on yleistynyt niin nopeasti, että saksalaisen business intelligence alustan Statistan mukaan vain 17 % amerikkalaisista markkinointialan ammattilaisista ilmoitti, etteivät he hyödynnä generatiivista tekoälyä ja työkaluja työssään (Statista 2023). Tällä hetkellä generatiivisesta tekoälystä hyötyvät eniten ne tietotyöläiset, joiden tehtävät ja työnkuvat liittyvät jollakin tavalla ideointiin, tekstin tuottamiseen, musiikkiin, ohjelmistokoodin tuotantoon, videoihin ja/tai kuvien tekemiseen.
Haasteet, ongelmat ja huomioitavat seikat
Tekoälyn tehokas hyödyntäminen edellyttää laadukasta ja relevanttia dataa. Pienyrittäjillä ja pk-yrityksillä voi olla haasteita kerätä riittävästi dataa tai varmistaa sen laatu, mikä voi rajoittaa tekoälyn yleisiä käyttömahdollisuuksia. Toisaalta generatiivinen tekoäly voi tuottaa myös virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa, koska vastauksia koostetaan internetin valtavista tietomassoista. Generatiivisen tekoälyn on havaittu myös hallusinoivan eli keksivän tietoa, jota ei ole olemassa, joitakin epätyypillisimmin käytettyjä lyhenteitä käytettäessä (Sanmark 2024).
Vaikka generatiivisen tekoälyn työkaluja on yhä enemmän saatavilla, niiden tehokas käyttöönotto ja ylläpito voivat vaatia teknistä osaamista ja taloudellisia investointeja. Pienyrittäjien on arvioitava huolellisesti kustannus-ja hyötysuhdetta ennen teknologian käyttöönottoa.
Generatiivisen tekoälyn käyttöön liittyy myös eettisiä ja oikeudellisia kysymyksiä, kuten tekijänoikeudet, yksityisyydensuoja ja mahdollinen puolueellisuus tai manipuloivuus tekoälyn tuottamassa sisällössä. Pienyrittäjien on oltava tietoisia näistä haasteista ja varmistettava, että he noudattavat säädöksiä, lakia ja eettisiä käytäntöjä. Huomattavaa on, että uusi voimaan tullut EU:n tekoälyasetus kieltää tiettyjä haitallisia tekoälyn ominaisuuksia ja käytänteitä kuten esim. sosiaalinen pisteytyksen, tunteentunnistusjärjestelmät, haavoittuvuuksien hyväksikäytön, subliminaalinen manipuloinnin, biometriset luokittelujärjestelmät, kasvojentunnistustietokantojen luomisen tai laajentamisen ja rikollisen käyttäytymisen ennustamisen. (Terveysteknologia ry 2025)
Johtopäätökset ja yhteenveto
Generatiivinen tekoäly tarjoaa tehokkuutta ja skaalautuvuutta mutta on tärkeää säilyttää asiakkaiden aito kohtaaminen liiketoiminnassa. Pienyrittäjien vahvuus on usein henkilökohtaisessa palvelussa ja ainutlaatuisessa brändissä, jota toisaalta liiallinen automatisointi voi myös heikentää.
Generatiivisen tekoälyn kehitys jatkuu nopeana ja odotettavissa on yhä kehittyneempiä ja helppokäyttöisempiä työkaluja myös pienyrittäjien käyttöön. Tulevaisuudessa voimme nähdä entistä paremmin räätälöityjä ratkaisuja eri toimialoille. Lisäksi tekoälyn ja ihmisen yhteistyö tulee kehittymään ja erilaiset tekoälyavustajat tulevat yleistymään eli digitaalista työvoimaa tullaan hyödyntämään yrityksien erilaisissa tehtävissä kuten asiakaspalvelussa tai yrityksen hallinnollisissa tehtävissä. Samalla on tärkeää huomioida teknologian käyttöönottoon liittyvät haasteet, etiikka, lait ja varmistaa, että tekoälyn hyödyntäminen tukee yrityksen kokonaisvaltaista strategiaa ja arvoja.
Pienyrittäjien kannattaa lähestyä generatiivista tekoälyä vaiheittain, aloittaen pienistä kokeiluista ja laajentaen käyttöä asteittain. Koulutus, yhteistyö teknologiayritysten kanssa ja jatkuva oppiminen ovat avainasemassa, kun pienyrittäjät pyrkivät hyödyntämään tämän uuden teknologian täyden potentiaalin. Tutkimusten perusteella pienyrityksillä olisi merkittävää potentiaalia hyödyntää tekoälyä mutta todennäköisesti osaamisvaje ja resurssit rajoittavat sen hyödyntämistä.
Generatiivinen tekoäly ei ole vain suurten yritysten työkalu, vaan se voi olla merkittävä kilpailuetu tai toiminnan edellytys myös pienyrittäjille. Oikein hyödynnettynä se voi auttaa pienyrittäjiä kilpailemaan myös suurempien toimijoiden kanssa ja löytämään uusia kasvumahdollisuuksia muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Näyttäisi kuitenkin siltä tutkimusten valossa, että juuri pienyritykset tarvitsivat eniten tukea ja koulutusta tekoälyn hyödyntämiseen, koska heillä on myös hyvin rajatut resurssit.
Aiemmin Työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman raportin mukaan jopa 15 prosenttia nykyisistä työtehtävistä voi kadota tekoälyn käytön vuoksi. Puolet työtehtävistä saattaa muuttua siten, että työ tehdään eri tavalla. Lisäksi noin miljoonan suomalaisen ennustetaan tarvitsevan uudelleenkoulutusta (Sieppi 2018). Tämä tarkoittaa siis tulevaisuudessa merkittävää uuden opiskelun ja koulutuksen tarvetta ja kehitystyötä yrityksissä ja alan oppilaitoksissa, että tekoälyn kaikki hyödyt ja potentiaali tultaisiin tulevaisuudessa saavuttamaan.
Lähteet
Agraval, A. 2023. Techaisle survey shows the rise of generative-AI in SMBs and midmarket firms. Techaisle Blog. Viitattu 11.3.2025. Saatavissa https://techaisle.com/blog/529-techaisle-survey-shows-the-rise-of-generative-ai-in-smbs-and-midmarket-firms
Bhattacharyya, S. 2023. Generative AI and adoption readiness of different size businesses. Medium. Viitattu 20.3.2025. Saatavissa https://medium.datadriveninvestor.com/generative-ai-and-adoption-readiness-of-different-size-businesses-6651a8926d21
Chui, M., Hazan, E., Roberts, R., Singla, A., Smaje, K., Sukharevsky, A., Yee, L. & Zemmel, R. 2023. The economic potential of generative AI: The next productivity frontier. MicKinsey Digital. Viitattu 20.3.2025. https://www.mckinsey.com/capabilities/mckinsey-digital/our-insights/the-economic-potential-of-generative-ai-the-next-productivity-frontier#introduction
Statista. 2023. Popularity of generative AI in marketing in US. Viitattu 20.3.2025. Saatavissa https://www.statista.com/statistics/1388390/generative-ai-usage-marketing/
Laaksonen, S-M. 2023. Tekstiä tuottava tekoäly ja tieteen avoimuus. Think Open Blog. Viitattu 11.3.2025. Saatavissa https://blogs.helsinki.fi/thinkopen/tekoaly-ja-tieteen-avoimuus/
LAB. 2025. LuoPaKe – Luontolähtöisten palveluiden kehittämishanke. Viitattu 20.3.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/luopake
Sanmark, E. & Sanmark, J. 2024. Mitä tiedämme generatiivisen tekoälyn hyödyistä terveydenhuollossa? Aikakauskirja Duodecim. Viitattu 11.3.2025. Saatavissa https://www.duodecimlehti.fi/duo18143
Sieppi, J. 2018. Tekoälyn suuri mullistus on tulossa: raportin mukaan 15 prosenttia työpaikoista voi kadota, suuri joukko ihmisiä koulun penkille. Yle. Viitattu 20.3.2025. Saatavissa https://yle.fi/a/3-10264638
Terveysteknologia ry. 2025. Tekoälyn kiellettyjä käyttötapauksia koskevien sääntöjen soveltaminen alkaa 2.2.2025. Viitattu 11.3.2025. Saatavissa https://teknologiateollisuus.fi/healthtech/tekoalyn-kiellettyja-kayttotapauksia-koskevien-saantojen-soveltaminen-alkaa-2-2-2025/
Kirjoittaja
Reko Juntto toimii LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä digitaalisen liiketoiminnan lehtorina ja asiantuntijana LAB:n Luontolähtöisten palvelujen kehittämishankkeessa.
Artikkelikuva: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/kasi-sormi-tulevaisuus-robotti-8386440/ (Pexels Licence)
Viittausohje
Juntto, R. 2025. Generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet pienyrityksille: Sovelluksia, hyötyjä ja haasteita. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/generatiivisen-tekoalyn-mahdollisuudet-pienyrityksille-sovelluksia-hyotyja-ja-haasteita/