
Kaatumiset johtavat usein sairaalahoitoon, työstä poissaoloon, toimintakyvyn laskuun ja jopa kuolemaan. Kun ikää tulee lisää, kaatumisriski lisääntyy. Kaatumiset tulevat kalliiksi yhteiskunnalle ja aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä. Kaatumisien ennaltaehkäisyyn on olemassa paljon tutkitusti tehokkaita keinoja ja myös kansainväliset suositukset ikääntyneiden henkilöiden kaatumisien ennaltaehkäisyyn.
Kirjoittaja: Pirjo Knuuttila
Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjesti IKINÄ -iäkkäiden kaatumisten ennaltaehkäisyn sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen 10-vuotisjuhlaseminaarin 8.11.2024 Kumppanuustalo Felmanniassa Lahdessa. Seminaariin osallistui Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtoa, esihenkilöitä, IKINÄ-avainosaajia, sote-ammattilaisia ja opiskelijoita sekä muita asiasta kiinnostuneita.
Seminaarissa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) erityistutkija Antti Impinen (2024) esitteli tapaturmien ja kaatumisten tilastoja. Vuonna 2022 kaatumiset aiheuttivat Suomessa 50 000 hoitojaksoa ja 1268 kuolemaa. Useampi kuin joka kolmas tapaturmainen kuolema ja melkein puolet tapaturmien aiheuttamasta sairaalahoidosta ovat kaatumisten seurausta. Vuosittain n. 600–700 miestä ja 500–600 naista kuolee kaatumisten seurauksena (Korpilahti ym. 2020). UKK-instituutin vanhempi tutkija, dosentti Maarit Piirtolan (2024) esityksen mukaan kaatumisten aiheuttamista lonkkamurtumista harva ikääntynyt ihminen kuntoutuu täysin ennalleen ja 13 % kotona asuvista siirtyy pysyvään laitoshoitoon. Lonkkamurtumia tapahtuu vuodessa noin 7000 ja yhteiskunnalle kustannus näistä on noin150 miljoonaa euroa.
Piirtola esitteli myös kaatumisten ehkäisyn maailmansuositusten sovittamista Suomeen. Suositukset painottavat moniammatillisia ehkäiseviä toimenpiteitä, iäkkään kaatumisriskin systemaattista kysymistä, yksilöllisten riskitekijöiden tunnistamista sekä niihin puuttumista. Suositukset on tarkoitettu tukemaan erityisesti liikunta-, sosiaali- ja terveys- ja pelastustoimen sekä farmasian henkilöstön työtä (UKK-instituutti 2024). Kaatumisien vaaratekijöihin voimme vaikuttaa muun muassa ympäristön turvallisuudesta huolehtimalla, hyvillä jalkineilla, välttämällä runsasta alkoholin käyttöä sekä pitämällä huolta omasta tasapainonhallinnasta ja lihasvoimasta säännöllisen liikunnan avulla.
UKK-instituutti koordinoi kaatumisten ehkäisyn asiantuntijaverkostoa. VAKAA-verkosto on jatkoa IKINÄ-verkostolle, jota aiemmin koordinoi Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos. VAKAA-verkosto edistää valtakunnallista kaatumisten ehkäisytyötä. Verkosto jakaa ajankohtaista tietoa kaatumisten ehkäisystä, siihen liittyvistä tapahtumista ja koulutuksista sekä tuotetusta materiaalista. (UKK-instituutti 2023)
10 vuotta kaatumisten ennaltaehkäisyä Päijät-Hämeessä
Seminaarissa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen HYTE-yksikön asiantuntija Iiris Salomaa kertoi iäkkäiden kaatumisten ennaltaehkäisystä sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisestä Päijät-Hämeessä vuosina 2014-2024. Tavoitteena on ollut kehittää IKINÄ-mallin mukainen yhtenäinen ja systemaattinen toimintatapa potilaiden, asiakkaiden ja asukkaiden kaatumisten ja putoamisten ehkäisemiseksi sekä terveyden- ja toimintakyvyn edistämiseksi. Päijät-Hämeen alueella on sosiaali- ja terveyspalveluissa koulutettu yli 400 IKINÄ-avainosaajaa, jotka vastaavat kaatumisten ennaltaehkäisyn yhtenäisitä moniammatillisista käytännöistä omassa työyksikössään yhdessä esihenkilön kanssa. Katumisiin liittyvät hoitojaksot ovat vähentyneet 65 vuotta täyttäneillä vuodesta 2014. Kehittämiskohteiksi Salomaa esitteli muun muassa yhteistyön tehostamisen kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa sekä kuntalaisten tietoisuuden ja osaamisen lisäämisen liittyen luustoterveyteen ja fyysisen toimintakyvyn harjoittamiseen. (Salomaa 2024)
Hyvien käytäntöjen jakaminen
Seminaarissa kuultiin myös Terve Suomi -tutkimuksen tuloksista, RAI-arvioinnista, kaatumisten ehkäisyn toimintamallista Mainiokodissa sekä hoitotyön käytännöistä muistisairaiden arviointi- ja kuntoutusosastolta Jalmarin kuntoutussairaalassa.
Asikkalan hyvinvointijohtaja Matti Kettunen (2024) kertoi Liikkuva Asikkala -kokonaisuudesta. Asikkalassa Ikääntyneiden toimintakyvyn näkökulma on selkeästi esillä kuntastrategiassa ja ylin kuntajohto sekä poliittiset päättäjät ovat vahvasti mukana. Asikkalassa on mm. terveysliikuntaryhmiä, liukuesteiden jakamista, vuodesta 2015 alkaen maksuttomia liikuntapaikkoja sekä ulkoliikuntapaikkoja eri puolilla kuntaa. Ikääntyneille on maksuton kuntotestaus kaksi kertaa vuodessa, esteettömyyskartoitukset ja uimahallikuljetukset Päijät-Hämeen uimahalleihin.
LAB -fysioterapeuttiopiskelijat mukana juhlaseminaarissa
Seminaariin osallistuneet työikäiset henkilöt saivat osallistua LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoiden tekemiin toimintakyvyn mittauksiin. Osallistujat saivat mukaansa omat tuloksensa puristusvoimasta, tasapainostaan sekä selän ja hartiaseudun liikkuvuudesta suhteutettuna viitearvoihin. Testituloksien saaminen johti keskusteluihin lihaskunnon ja tasapainon harjoittamisen tärkeydestä kaiken ikäisille.
Lopuksi
Päijät- Hämeen hyvinvointialueella tehdään tärkeää työtä ikääntyneiden kaatumisten ennaltaehkäisyssä yhteistyössä UKK-instituutin, THL:n, Vakaa-verkoston ja Luustoliiton kanssa. LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat myös tässä mukana muun muassa ammatillisten harjoitteluiden myötä. Hallitusohjelmaan sisältyvän Suomi liikkeelle -ohjelman mukaan tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä (OKM 2024). Toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja edistämiseksi väestössä lapsista vanhuksiin tarvitaan pitkäjänteistä yhteiskuntapolitiikkaa ja vaikuttavia keinoja. Toimintakyvyn edistämistoimia tulisi erityisesti suunnata niihin väestöryhmiin, joihin ongelmat kasautuvat. Työikäisten tietoisuus omasta fyysisestä toimintakyvystään ja sen ylläpitämisestä ehkäisee tulevien seniorivuosien kaatumisia. Myös lapsuudessa ja nuoruudessa fyysisellä aktiivisuudella ja monipuolisella liikunnalla saadaan hyvä liikkeenhallinta, tasapaino ja lihasvoima, joiden avulla myös ehkäistään tapaturmia ja kaatumisia.
Lähteet
Impinen, A. 2024. Kaatumiset tilastoina. IKINÄ -iäkkäiden kaatumisten ennaltaehkäisyn sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen 10-vuotisjuhlaseminaari. Lahti 8.11.2024.
Kettunen, M. 2024. Asikkalan kunnan liikunnan ja terveyden edistäminen ikääntyneiden toimintakyvyn ja kaatumisten ehkäisyn näkökulmasta. IKINÄ -iäkkäiden kaatumisten ennaltaehkäisyn sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen 10-vuotisjuhlaseminaari. Lahti 8.11.2024.
Korpilahti, U., Koivula, R., Persephone, D., Jakoaho, V. & Lilsunde, P. (toim.). 2020. Turvallisesti kaiken ikää – Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:33. Viitattu 26.11.2024. Saatavissa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162537/STM_2020_33_j.pdf?sequence=4&isAllowed=y
Opetus- ja kulttuuriministeriö. 2024. Suomi liikkeelle -ohjelma. Viitattu 26.11.2024. Saatavissa https://okm.fi/suomi-liikkeelle
Piirtola, M. 2024. Kaatumisten ennaltaehkäisyn suositukset Suomessa. IKINÄ -iäkkäiden kaatumisten ennaltaehkäisyn sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen 10-vuotisjuhlaseminaari. Lahti 8.11.2024.
Salomaa, I. 2024. Ikinä implementointi Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. IKINÄ -iäkkäiden kaatumisten ennaltaehkäisyn sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen 10-vuotisjuhlaseminaari. Lahti 8.11.2024.
Sääksjärvi, K. 2024. Ikääntyneiden toimintakyky Suomessa. IKINÄ -iäkkäiden kaatumisten ennaltaehkäisyn sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen 10-vuotisjuhlaseminaari. Lahti 8.11.2024.
UKK-instituutti. 2023. Vakaa-verkosto. Viitattu 26.11.2024. Saatavissa https://ukkinstituutti.fi/liikkumisen-turvallisuus/kaatumisten-ehkaisy-ammattilaisille/kaatumisten-ehkaisyn-verkosto/
UKK-instituutti. 2024. Maailmanlaajuiset suositukset kaatumisten ehkäisyyn. Viitattu 26.11.2024. Saatavissa https://ukkinstituutti.fi/liikkumisen-turvallisuus/kaatumisten-ehkaisy-ammattilaisille/maailmanlaajuiset-suositukset-kaatumisten-ehkaisyyn/
Kirjoittaja
Pirjo Knuuttila toimii LAB-ammattikorkeakoulussa fysioterapiakoulutuksessa lehtorina ja harjoitteluvastaavana.
Artikkelikuva: Pirjo Knuuttila
Viittausohje
Knuuttila, P. 2024. Ehkäistään kaatumiset. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/ehkaistaan-kaatumiset/