Yritysidean testaaminen vaatii usein pienimuotoista rahoitusta. Otsakorven säätiön mahdollistamana LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella rahallinen tuki on pystytty järjestämään opiskelijoille jo usean vuoden ajan. Opiskelijatiimeille myönnettävä alkuvaiheen rahoitus on merkittävä tekijä liiketoiminnan kokeiluissa ja kehittämisessä. Rahoituksen saamisen edellytykset ovat rakennettu niin, että samalla opiskelijatiimi- tai yritys kehittää liiketoimintaansa niin, että tulevaisuudessa yritys voi menestyä myös kansainvälisillä markkinoilla.

Kirjoittaja: Kaisa Taina

Syyskuusta 2022 lähtien LAB-ammattikorkeakoulussa Lappeenrannan kampuksella on edistetty eri alojen opiskelijatiimien- ja yritysten kansainvälistymistä mikrorahoituksen turvin. Rahoituksella tuetaan erilaisia yrityskokeiluita sekä luodaan kasvulle suotuisia olosuhteita. Yhdellä opiskelijatiimillä on mahdollisuus hakea rahoitusta kolme kierrosta huomioiden sen, että jokaisella kierroksella kriteerit tiukentuvat. Toiminta on ollut jatkoa edeltävälle projektille ”Yrittäjäksi Otsakorven tuella” sillä erotuksella, että tässä rahoitettavien tiimien liikeidean on lähtökohtaisesti oltava kansainvälistymispotentiaalia omaava. Lisäksi nykyisessä rahoituksessa on korostettu myös monialaista tiimiä sekä perustettavan yrityksen sijoittumista Etelä-Karjalaan.

Kriteerit rahoituksen saamiselle

Rahoituksen malli on pyritty luomaan mahdollisimman yksinkertaiseksi ja tiimiä tai yritystä motivoivaksi. Ensimmäisellä kierroksella on riittänyt, että opiskelijalla on monialainen tiimi, uutuusarvoa sisältävä liikeidea sekä tarve kokeiluille. Monialaisella tiimillä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että tiimissä on teknistä ja kaupallista osaamista, sekä mahdollisesti myös opiskelijoita ammattikorkeakoulun lisäksi LUT-yliopiston puolelta. Lisäksi rahoitusta hakiessa idean kaupallistettavuus on mietitty valmiiksi ja tehty mahdollisuuksien mukaan myös alustava markkinakartoitus.

Toisella kierroksella näiden lisäksi on tiimin täytynyt miettiä jo kansainvälistyssuunnitelmaa, kilpailijoita sekä ansaintalogiikkaa. Lisäksi yrityksen perustaminen on ajankohtaista. Kolmannella kierroksella kriteerit tiukentuvat niin, että siinä vaiheessa yrityksen tiimi sekä liikeidea ovat kehittyneet merkittävästi, yritys on perustettu Etelä-Karjalaan ja liikevaihtoa on syntynyt. Kriteerinä on ollut myös se, että yrityksen kehittäminen jatkuu ja tarve isommalle kehityshankkeelle on ajankohtainen.

Ensimmäisellä ja toisella kierroksella rahoitusta on myönnetty liikeidean testaamiseen, tuotekehitykseen, erilaisiin kokeiluihin sekä asiakashankinnan edistämiseen, mukaan lukien markkinointikustannukset. Kolmannella kierroksella rahan käyttökohde on tiukempi. Siinä kohtaa rahoitusta on voitu myöntää esimerkiksi IPR-tutkimuksen kustannuksiin tai kansainvälistymistä edistävään ostopalveluun, esimerkiksi tiettyä kohdemarkkinaa koskevasta markkinatutkimuksesta. Lisäksi rahoitusta on voitu myöntää käytettäväksi osana laajemman kehittämishankkeen omarahoitusosuutta.

Rahallisen tuen merkitys alkuvaiheen yrityksille

Tukea saaneilta tiimeiltä ja yrityksiltä on kysytty palautetta alkuvaiheen rahallisesta tuesta. Yleisesti voidaan todeta, että rahallisella tuella on pystytty edistämään yritysten kasvua sekä nopeuttamaan yritystoiminnan aloitusta, esimerkiksi erilaisilla markkinointipanostuksilla. Vastauksissa korostuu erityisesti myös ketterä toimintojen kehittäminen rahoituksen avulla. Yksittäistapauksena voidaan mainita, että rahoituksella mahdollistui ison mediaprojektin toteutus, sillä toteutus vaati isomman alkuinvestoinnin.

Ensimmäisen kierroksen tukirahalla (750€) on pystytty validoimaan ideaa sekä tehostamaan asiakashankintaa. Esimerkiksi yksi yrittäjä pääsi kokeilurahan myötä testaamaan ideaa isossa tapahtumassa ja keräämään samalla asiakaspalautetta palvelun jatkokehittämiseksi. Tukirahalla on myös pystytty rakentamaan tuotteen prototyyppi, ja sitä kautta esittelemään sitä verkostolle. Tukirahan ansiosta tuotteen valmistukseen liittyvät haasteet tulivat myös aiemmin ilmi, sillä rahoituksen avulla testaus oli joustavampaa.

Toisen kierroksen tukiraha, 2500 euroa, on mahdollistanut muun muassa uusien yhteistyökuvioiden aloittamisen, järjestelmäkehitystyön tai videoautomatiikkatyökalun kehityksen. Kolmannen kerran rahoitusta (4000 euroa) ovat saaneet ainoastaan kaksi yritystä. Tällä tukirahalla on pystytty tukemaan kansainvälistymissuunnitelman tekoa sekä uudelle kohdemarkkinalle menoa.

Yritysten sijoittuminen Etelä-Karjalaan ja tulevaisuuden näkymät

Rahoituksen myöntämisen yhtenä ehtona on se, että yritys perustetaan tai on perustettu Etelä-Karjalan alueelle. Lisäksi yrityksessä tulee olla vähintään yksi LAB-ammattikorkeakoulun opiskelija Lappeenrannan kampukselta. Rahoitetuista tiimeistä neljä on perustanut yrityksen alueelle, joten heillä on tai on ollut mahdollisuus hakea kaikki kierrokset rahoitusta.

Tällaiselle mikrorahoitukselle on varmasti kysyntää ja tarvetta myös tulevaisuudessa. Rahoituksen yhteydessä on tärkeää tuoda näkyväksi näitä rahoitusta saaneita opiskelijatiimejä, sekä työllistäviä LAB-lähtöisiä opiskelijayrittäjiä. Lisäksi tavoitteena on rakentaa rahoituksen ympärille ohjelma, jossa yrittäjät saavat enemmän tukea liikeidean arviointiin ja rahoituksen saaminen sitouttaa tiimin paremmin tulevaisuuden jatkuvuutta ajatellen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmassa niputetaan toisen ja kolmannen rahoituskierroksen hakijat useamman kerran vuodessa yhteen ja palautetta kerätään laajalta joukolta. Tämän toiminnan kautta verkostojen avulla kasvumahdollisuudet ja sijoittuminen Etelä-Karjalaan on todennäköisempää.

Kirjoittaja

Kaisa Taina, tradenomi, toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -yrityshautomossa asiantuntijana opiskelijayrittäjien sparraajana.

Artikkelikuva: Joonas Salo

Julkaistu 6.6.2024

Viittausohje

Kaisa, T. 2024. Vauhtia kansainvälistymiseen alkuvaiheen rahoitustuella. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/vauhtia-kansainvalistymiseen-alkuvaiheen-rahoitustuella/

Otsakorven säätiön logo