
Tekoäly on noussut viimeisten kahden vuoden aikana kaikkeen keskusteluun. Osaaminen, työtehtävien häviäminen ja eettiset säännöt ovat puhututtaneet koko maailmaa, eikä vähiten siksi, ettei tekoälystä ymmärretä vielä isossa mittakaavassa tarpeeksi. Maailma on tämän suhteen kaksijakoinen, toisaalta on heitä, jotka kehittävät tekoälyä ja sitten on heitä, jotka vasta opettelevat käyttämään sitä. Varmaa on kuitenkin se, että kyydissä on pysyttävä, jos mielii että talous kehittyy oikeaan suuntaan tulevina vuosina. Ja kyydissä pysymiseen tarvitaan osaamista, osaajia sekä investointeja. Lisäksi on huolehdittava työntekijöiden hyvinvoinnista, jotta tuottavuus kehittyy oikeaan suuntaan.
Kirjoittaja: Emma Latvala
European Business and Innovation Centre Network (EBN) yhdistää yli 170 jäsentä 35 maasta ympäri Eurooppaa. Sen avulla jäsenet saavat pääsyn liiketoiminnan kehittämisen palveluihin kuten hautomo- ja kiihdyttämöohjelmiin, jotka on suunniteltu tukemaan startup- ja pk-yrityksiä sekä innovaatioita. Vertaistuki, koulutukset ja tekninen tuki auttavat yritysten kasvussa ja kehittymisessä. (European Business and Innovation Centre Network (EBN) 2024.) 19.-21.11.2024 Irlannissa Dublinissa järjestettiin European Business and Innovation Centre Network (EBN) tapaaminen Tech Camp, jossa pääaiheena oli tekoäly.
Yrityshautomo Business Mill on osa EBN-verkostoa Lappeenrannan kaupungin kautta. Yrityshautomoiden Euroopan laajuinen verkosto tuo Etelä-Karjalaisille startupeille mahdollisuuden kansainvälisiin verkostoihin ja samalla myös kansainväliseen osaamiseen. Business Millissä syntyy vuosittain noin kymmenen uutta yritystä, joista suurin osa tähtää heti alkuvaiheessa Euroopan markkinoille.
Talouskasvu vaatii yrityksiltä ymmärrystä tuottavuuden kasvattamisesta. Pääekonomisti Matti Paavonen korostaa tuottavuuden kasvun ja innovaatioiden merkitystä Sitran artikkelissa Mitä ainakin tarvitaan menestykseen? 8 +1 kysymystä ja vastausta taloudesta. Ennakoinnin johtava asiantuntija Eeva Hellström painottaa samaisessa artikkelissa uudenlaista ajattelua talouden ja hyvinvoinnin suhteesta. (Keltanen 2024.) Tuottavuuden kasvattaminen ei tarkoita henkilöstön hyvinvoinnista tinkimistä, vaan pikemminkin päinvastoin. Tuottavuus paranee, kun henkilöstö voi hyvin ja heillä on aikaa työnsä lomassa innovoida ja kehittää toimintaa.
Teknologia on jo olemassa, nyt tarvitaan taidot käyttää sitä
Tech Camp -paneelikeskustelussa kuultiin Irlannin Microsoftin työntekijän Kieran McCorryn ajatuksia tekoälyn tulevaisuudesta yritysten ja yksilöiden näkökulmasta. McCorry (2024) kertoi isojen it-jättien investoivan todella paljon tekoälyn kehittämiseen, eli teknologia on jo täällä, nyt vaan ihmisten tulisi oppia käyttämään ja hyödyntämään sitä oikein.
Osaaminen nouseekin isoon rooliin yritysten kasvun ja kehittymisen tiellä. Dario Mazzella Amazon Web Servicestä kertoi, että heidän tutkimusten mukaan 50% isoista yrityksistä hyödyntää jo nyt tekoälyä, kun vastaava luku pk-yritysten keskuudessa on vain 20%. Startupeista noin 25% hyödyntää tekoälyä, mutta tässä on meneillään iso murros, sillä startupeista osa perustaa liiketoimintansa tekoälyyn ja osa vain käyttää tekoälyä. Tulevaisuudessa on siis yhä voimakkaammin kahdenlaisia yrityksiä, niitä jotka käyttävät tekoälyä ja niitä jotka luovat tekoälyn avulla. (Mazzella 2024.) Suurin haaste tulevaisuudessa onkin saada pienet ja keskisuuret yritykset käyttämään tekoälyä järkevästi liiketoimintansa kehittämisessä. Pienissä yrityksissä resurssit menevät päivittäisiin töihin ja kehittäminen on muutoinkin hitaampaa, silloin tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuudet rutiinitehtävissä avustamisessa olisi todella tärkeässä roolissa.
Työpajatyöskentelyn tuotoksena syntynyt kakku, joka kuvaa tekoälyn hyödyntämisen aineksia nyt ja tulevaisuudessa. (Kuva: Emma Latvala)
Kuvassa 1 on piirros kakusta, joka kuvaa tekoälykakun reseptiä ja raaka-aineita. Tech Campissa ryhmätyön tuloksena syntyi kuva, joka rakentuu koulutuksen päälle. Jotta pystymme tulevaisuudessa rakentamaan kasvua ja uusia yrityksiä tarvitaan koulutusta. Koulutuksella tässä kakussa tarkoitetaan paitsi uusien osaajien kouluttamista korkeakouluissa ja jo sitä ennen, niin myös nykyisten osaajien osaamisen kasvattamista. Yritysten neuvonnan parissa työskentelevät henkilöt ovat avainroolissa yritysten itsensä tekoälyosaamisessa ja innostuksessa. Jos emme saa yrityksiä käyttämään tekoälyä, heidät syödään kilpailussa (Ward 2024).
Tekoäly ei korvaa innovaatioita, ainakaan vielä
Tuottavuudella tarkoitetaan resurssien parempaa hyödyntämistä, mutta kestävällä tavalla (Keltanen 2024). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikesta ihmistyöstä luovuttaisiin tai että robotit veisivät ihmisten työt kokonaan. Tekoäly on varsin fiksu jo tänä päivänä ongelman ratkaisussa, mutta jos et tiedä vielä mikä ongelmasi on, ei tekoälystä ole paljonkaan apua. Tekoälyä käytetään tänä päivänä paljon kyselymenetelmällä, jossa tekoälyn pyydetään suorittavan joku tehtävä. Tekoälyn seuraava tuleminen on avustajamainen menetelmä, jossa tekoäly suorittaa itsenäisesti yksinkertaiset työt. Se ikään kuin integroidaan kaikkeen, jolloin se on automaattinen osa työntekoa. Tällöin ihmisille vapautuu aikaa innovoida. (McCorry 2024.)
Itse asiassa maailmassa on tänä päivänä viisi kertaa enemmän patentteja kuin 5 vuotta sitten (Sgobba 2024). Se kuvastaa paitsi tekoälyn mahdollisuuksia uusien keksintöjen saralla myös ihmistyön vapautumista rutiinitöistä ajatteluun ja innovointiin. Innovoinnissa ja innovatiivisissa ratkaisuissa tullaan varmasti jatkossa hyödyntämään tekoälyn ja ihmisajattelun yhteistyötä. Tekoäly on ratkaisumenetelmä ihmisten tunnistettua ensin ongelmat ja ratkaisut.
Lähteet
European Business and Innovation Centre Network (EBN). 2024. Connecting Business Innovation Leaders. Viitattu 21.11.2024. Saatavissa https://ebn.eu/
Keltanen, T. 2024. Sitra. Mitä ainakin tarvitaan menestykseen? 8 +1 kysymystä ja vastausta taloudesta. 20.11.2024. Viitattu 21.11.2024. Saatavissa https://www.sitra.fi/artikkelit/mita-ainakin-tarvitaan-menestykseen-8-1-kysymysta-ja-vastausta-taloudesta/
Mazzella, D. Building talent in the entrepreneurial ecosystems. Esitys tapahtumassa Tech Camp 20.11.2024.
McCorry, K. 2024. Puhe tilaisuudessa Tech Camp 20.11.2024. Irlanti.
Sgobba, N. 2024. Start-up investing in an AI-enabled world. Esitys tapahtumassa Tech Camp 21.11.2024.
Ward, T. 2024. From hype to reality: Evaluating AI startups for sustainable success. Esitys tapahtumassa Tech Camp 21.11.2024.
Kirjoittaja
Emma Latvala työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -tiimin tiiminvetäjänä. Yritystoiminnan kehittäminen, muutosvalmiuksien parantaminen sekä elinvoimatyö kuuluvat hänen tehtäviinsä LABin yrityshautomossa Business Millissä.
Artikkelikuva: https://pxhere.com/en/photo/1434035 (CC0)
Viittausohje
Latvala, E. 2024. Talouskasvu vaatii innovaatioita, osaajia ja osaamista. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/talouskasvu-vaatii-innovaatioita-osaajia-ja-osaamista/