Yritysten toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja vastuullisuuden vaatimukset voivat tuntua haastavilta konkretisoida osaksi arjen toimintaa. Kilpailuedun menettäminen ja sidosryhmien luottamuksen hiipuminen ovat keskeisiä riskejä, joita vastuullisuustoimien lykkääminen voi aiheuttaa. VALIOT-hanke kouluttaa startup- ja pk-yrityksille työkaluja, kuten PESTEL- ja 8-SWOT-analyysit, joiden avulla vastuullisuus voidaan helpommin valjastaa osaksi strategista menestystä.

Kirjoittajat: Jukka Sirkiä & Suvi Sivén

Startup- ja pk-yritykset kohtaavat moninaisia vaatimuksia vastuullisuuden, kestävän kehityksen, kestävyysraportoinnin, kaksoisolennaisuusanalyysin ja yritysvastuulain sekä eri sidosryhmien tahoilta. Haasteena voi olla näiden tekijöiden konkretisointi, miten nämä määrittävät toimintaa arjessa vai määrittävätkö, ja mitä ne oikeastaan tarkoittavat. Voisiko näiden toimien osalta lykätä toimenpiteitä, kun kaikilta osin ei ole vielä pakko tehdä mitään lakisääteisiä toimia pk-sektorilla. Kyllä, yritys voi hyvin valita vastuullisuustoimien lykkäämisen, joka toisaalta tarkoittaa kilpailuedun heikentymistä ja sidosryhmäyhteistyön sekä asiakasmäärän mahdollista määrän hiipumista ja liiketoiminnan taantumista.

VALIOT-hankkeessa LAB ja Laurea ammattikorkeakoulujen asiantuntijat ovat yhdessä pohtineet, miten pk-yritysten edustajat voisivat tunnistaa, konkretisoida ja kehittää entisestään toimintaympäristönsä vastuullisuustoimenpiteitä osaksi strategista liiketoiminnan kehittämistä. Erilaisten vastuullisten ja strategisesti merkitsevien tekijöiden tunnistamiseen ja kehittämiseen on tässä yhteydessä valittu helposti hahmotettavat strategisessa johtamisessa käytettävät PESTEL- ja 8-SWOT-analyysit.

Ympäristön analyysi PESTELin avulla

PESTEL-analyysi auttaa yrityksiä kartoittamaan liiketoimintaan vaikuttavia ulkoisia tekijöitä, kuten poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia, teknologisia ja oikeudellisia muutoksia. PESTEL-analyysi valittiin hankkeessa toimintaympäristön ulkopuolelta pk-yritykseen kohdistuvien vastuullisuustekijöiden tunnistamisen avuksi ja ymmärtämiseksi. Samalla se vahvistaa ja muistuttaa toimintaympäristössä harvemminkin esiintyvistä joko suoraan tai epäsuoraan vaikuttavista tekijöistä esimerkiksi oikeudellisten tahojen osalta kuten EU:n direktiiveistä sekä asetuksista ja niiden vaikutuksista kansalliseen lainsäädäntöön sekä edelleen arvoketjujen kautta pk-yritysten toimintakenttään. PESTEL nostaa esiin megatrendien vaikutuksia, jotka voivat olla liiketoiminnan kannalta ratkaisevia. Yhteiskunnalliset muutokset ja niiden vaikutukset tarkastelussa havainnollistavat mm. trendien ja megatrendien vaikutuksia pk-yrityksen arjen toimintaan.

PESTELin avulla toimintaympäristön ulkoiset vaikuttavat tekijät tarkentuvat ja helpottavat liiketoiminnan suunnittelua (del Marmol 2015) sekä DMA (Double Materiality Assessment, kaksoisolennaisuusanalyysi) hahmottelua sekä tekemistä vastuullisuus näkökulmien osalta osana strategista liiketoimintaa. Tässä yhteydessä tulee pohdittua, mitkä ulkoapäin vaikuttavat tekijät ovat oleellisia pk-yritykselle ja sen tulevalle menestykselle, ja mitkä vastuullisuuden tavoitteet tukevat strategisia tavoitteita ja vastaako nykyinen tekemisen taso velvoitteiden keskellä ulkoisiin vaatimuksiin. Näiden tarkastelujen avulla hahmotellaan strategista muotoilua osaksi arkea kuten strategista näkemystä, valintoja ja reunaehtoja. (Tanner 2024).

Sisäisten sidosryhmien huomioiminen 8-kenttä SWOTilla

Pk-yrityksen sisäisen toimintaympäristön ymmärtämiseen ja sisäisten sidosryhmien osuuksien tunnistamiseen vastuullisuuden strategisessa kehittämisessä hyödynnetään 8-kenttä SWOT-analyysiä pohjautuen mm. VRIO- ja PESTEL-analyyseihin. 8-kenttä SWOT-analyysin avulla keskitytään olennaisimpiin ja merkityksellisimpiin startup- ja pk-yrityksen sisäisiin osa-alueisiin ja vaikutuksiin strategisesti vastuullisuuden näkökulmasta sekä arjen toiminnassa sidosryhmien tarpeiden täyttämiseksi.

8-kenttä SWOT-analyysin työjärjestys etenee vaiheittain taulukkoon merkityssä numerojärjestyksessä.

Kuvio 1. 8-kenttä SWOT-analyysin viitekehys (EsLogC 2012.)

8-kenttä SWOT-analyysissä edetään numerojärjestyksessä ja kohdasta 5 alkaen pohditaan järjestelmällisesti sisäisten ja ulkoisten tekijöiden näkökulmasta oleellisia toimenpiteitä hyödyntäen sisäisiä vahvuuksia ja kehittäen tunnistettuja heikkouksia. (EsLogC 2012.) Tässä yhteydessä tarkastelua johdattaa esimerkiksi vastuullisuus ja kestävyystiedot sekä niihin liittyvät prosessit ja osaaminen. Osallistujat tekevät vastuullisuusosaamiseen ja -prosessien kehittämiseen tarvittavien toimenpiteiden määrittelyä suhteessa sidosryhmien vaateisiin huomioiden rajoitteita, syitä, seurauksia sekä esteitä eri toimintamalleille ja strategisille lähestymistavoille. Keskiössä on kysymys, mistä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen osa-alueiden kehittämisestä voimme saavuttaa kilpailuetua nyt ja tulevaisuudessa vahvistaen samalla esiin tulleita heikkouksia ja pullonkauloja. Ja lopuksi, miten ennakoimme ja ehkäisemme mahdollisia strategisia liiketoiminnan riskejä sekä kriisitilanteita. Mitä tapahtuu, jos vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä osa-alueita ei kehitetä tai kehitetään väärään suuntaan. Näitä yhdistelemällä saadaan pk-yritykselle kehittämistoimenpiteitä, jotka vahvistavat pk-yrityksen toimintaedellytyksiä. (Vuorinen & Huikkola 2023).

Koulutuksen ja osaamisen merkitys vastuullisuusosaamisen kehittämisessä

Yrityksen tai organisaation johdon on Sirkiän (2020) mukaan tärkeää huolehtia, että henkilöstöllä on tarvittavaa osaamista analyysityökalujen käytössä ja vastuullisuusnäkemysten tulkitsemisessa, yrityksen kilpailuedun saavuttamisen näkökulmasta. VALIOT-hankkeessa LAB- ja Laurea-ammattikorkeakoulu auttavat startup- ja pk-yrittäjiä tunnistamaan ja kehittämään vastuullisuustoimenpiteitä, hyödyntäen analyysityökaluja, kuten PESTEL- ja 8-SWOT-analyysiä, osana yritysten strategista liiketoiminnan kehittämistä.

Lähteet

EsLogC. 2012. 8-kenttä SWOT. Viitattu 18.10.2024. Saatavilla https://eslogc.fi/images/stories/8-kentta_swot.pdf

del Marmol, T. Feyes, B. Le Modèle PESTEL: Analyser Son Environnement Pour Mieux Anticiper. 50 Minutes. Namur: Lemaitre Publishing.

Sirkiä, J. 2020. Leveraging digitalization opportunities to improve the business model. Lappeenranta: Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT. Viitattu 4.11.2024. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-335-560-6

Tanner, R. 2024. Strategiasta käytäntöön: 80/20 -sääntö uudistumisen vauhdittajana. Helsinki: Alma Talent.

Vuorinen, T. & Huikkola, T. 2023. Strategiakirja: 25 työkalua. Helsinki: Alma Talent.

Kirjoittajat

Jukka Sirkiä, KTT, DI, omaa vankan kokemuksen IT-palveluyritysten asiakaslähtöisestä liiketoiminnan johtamisesta ja toimii nykyisin LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä lehtorina sekä hankeasiantuntijana.

Suvi Sivén, KTM, toimii liiketalouden lehtorina ja projektipäällikkönä Vihreä vastuu -hankkeessa Laurea-ammattikorkeakoulussa.

Artikkelikuva: https://pxhere.com/en/photo/949610 (CC0)

Viittausohje

Sirkiä, J. & Sivén, S. 2024. Startup- ja pk-yritysten vastuullisuuden edistäminen analyysityökalujen avulla. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/startup-ja-pk-yritysten-vastuullisuuden-edistaminen-analyysityokalujen-avulla/