
LAB-ammattikorkeakoulussa alkoi syksyllä 2024 SAILA-hankkeen sairaanhoitajan laillistamisväylän opinnot, ja opintonsa aloitti 16 opiskelijaa Lappeenrannan ja Lahden kampuksilla. Hankkeen opiskelijat ovat aiemmin suorittaneet sairaanhoitajan tutkinnon omassa kotimaassaan, ja heillä kaikilla on pitkä kokemus sairaanhoitajan työstä eri erikoisaloilta. Suurin osa heistä on lisäksi suorittanut Suomessa lähihoitajatutkinnon. EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajakoulutusten sisällöt ja tasot voivat vaihdella. Sisällöllisesti ne kuitenkin keskittyvät samoihin aiheisiin, kuten hoitotyön perusteisiin ja lääketieteen eri erikoisalueiden opintoihin.
Kirjoittaja: Nina Hietaranta
Syksyllä 2024 opiskelijat osallistuivat LAB-ammattikorkeakoulussa lääkehoidon osaamisen vahvistamiseen. Tämä tärkeä osa opintoja tarjosi opiskelijoille valmiudet suomalaisten lääkehoitokäytäntöjen hallintaan ja varmisti heidän ammattitaitonsa vastaamaan kansallisia vaatimuksia.
Lähtökohtana asiakas- ja potilasturvallisuus
Lääkehoitoon perustuva osaaminen on yhtenä perustana asiakas- ja potilasturvallisuudelle (Luokkamäki 2024). Suomessa sosiaali- ja terveysministeriöllä on toimeenpanosuunnitelma vuosille 2022-2026, joka sisältää asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian. Siinä potilasturvallisuus määritellään sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden ja henkilöstön periaatteiksi ja toiminnoiksi, joilla palvelujen ja hoidon turvallisuus varmistetaan sekä asiakkaita ja potilaita suojataan vahingoittumasta. (STM 2022.)
Suuri osa vaaratapahtumista on ehkäistävissä, kun toiminta on hyvin suunniteltua, henkilökunta on kouluttautunutta, tunnistetaan erilaisia lääkehoitoon liittyviä riskitekijöitä sekä korostetaan turvallisen lääkehoidon merkitystä (Luokkamäki 2024; Valvira 2022). Pelkästään tekninen osaaminen ei riitä, vaan lääkehoitoa toteuttavan henkilön tulee ymmärtää, miten lääkkeitä annostellaan oikein, ja miksi lääkkeitä annetaan. Tärkeää on myös ymmärtää, miten lääkkeiden vaikuttavuutta arvioidaan. (Valvira 2022.)
Käytännön taitojen, asenteen tai lääkehoidon ymmärryksen lisäksi myös farmakologian ja lääkelaskennan osaamisella on keskeinen rooli lääkehoidon turvallisuudessa, kun puhutaan hoitohenkilöstön lääkehoidon osaamisesta (Karttunen 2019).
Lääkehoidon prosessi on monimutkainen ja riskien hallinta tärkeää
Lääkehoito on olennainen osa sairaanhoitajan työpäivää. Sairaanhoitajat tuntevat myös suurta vastuuta lääkehoidon hallinnasta. Varsinkin lääkkeiden valmistelu- ja annosteluvaiheet ovat sairaanhoitajan vastuulla. Jos työpäivä on kiireinen tai stressaava, saattavat sairaanhoitajat pelätä, että tekevät virheitä lääkehoidon valmisteluvaiheessa, tai annostellessa lääkkeitä potilaille. (Khalil ym. 2018; Høghaug 2019.)
Kuten aiemmin mainittiin, lääkehoidon teoreettinen ja tekninen osaaminen eivät riitä. Sairaanhoitaja tarvitsee myös käytännön osaamista, johon sisältyy aseptiikka, lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen, lääkkeiden antaminen potilaille, yhteistyö sekä muiden ammattilaisten että myös potilaiden kanssa. Käytännön lääkehoito näkyy myös potilaille. (Karttunen 2019.) Hyvin oleellista on myös, että potilas itse voi osallistua omaan lääkehoitoonsa aina mahdollisuuksiensa mukaisesti (McTier ym. 2015).
Lääkehoidon osaamisen tavoitteet Saila-väylän opiskelijoilla
Saila-väylän opiskelijat ovat opiskelleet lääkehoitoa omassa kotimaassaan sairaanhoitajatutkintoa suorittaessaan. Tällä laillistamisväylällä tavoitteet ohjaavat opiskelijoita lääkehoidon osaamisen vahvistamisessa. Lisäksi tavoitteet antavat perustan Suomessa toteutettavalle lääkehoidolle sekä turvaavat lääkehoitoon liittyvän osaamisen.
Saila-väylän opiskelijoiden lääkehoidon osaamisen tavoitteena on vahvistaa aiemmin opittua sekä varmistaa, että heidän osaamisensa vastaa Suomen käytäntöjä ja vaatimuksia. Koulutus ohjaa opiskelijoita perehtymään perusteellisesti Suomessa toteutettavan lääkehoidon keskeisiin periaatteisiin, kuten turvalliseen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin, sekä tukee heidän valmiuttaan soveltaa asiantuntijatietoa käytännössä. Erityistä painotusta annetaan Suomen lääkehoitoa sääteleviin käytäntöihin, kuten lainsäädäntöön, etiikkaan ja sairaanhoitajan vastuisiin, jotta opiskelijat voivat toimia itsenäisesti ja turvallisesti suomalaisessa terveydenhuollossa. Lisäksi koulutus tarjoaa valmiudet hyödyntää teknologiaa ja ajantasaista tietoa lääkehoidon laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.
Harjoittelua ja ymmärtämistä
Opetus ja osaamisen vahvistaminen koostui sekä teoreettisista seminaareista että käytännönläheisistä harjoitustunneista, jotka tukivat opiskelijoiden lääkehoidon osaamisen kehittymistä. Seminaareissa käsiteltiin lääkehoitoon liittyviä keskeisiä teemoja teorialähtöisesti, mutta myös keskustellen ja analysoiden käytännön tilanteita. Opiskelijat esittelivät omia näkemyksiään ja reflektoivat oppimaansa, mikä vahvisti kriittistä ajattelua ja tiedon soveltamista käytännössä.
Harjoitustunneilla keskityttiin lääkehoidon konkreettisiin käytäntöihin, kuten lääkkeiden käsittelyyn, käyttökuntoon saattamiseen sekä erilaisten tarvikkeiden hallintaan. Harjoitustunnit olivat vuorovaikutteisia ja innostavia, sillä opiskelijat pääsivät aktiivisesti kokeilemaan, kysymään ja näyttämään osaamistaan. Erityistä huomiota kiinnitettiin potilaan sekä omaisten ohjaamiseen. Opiskelijoiden tuli ymmärtää, miten selkeällä ja johdonmukaisella ohjauksella voidaan lisätä potilaan turvallisuutta ja sitoutumista hoitoon. Painopiste oli myös perustelujen ymmärtämisessä – miksi asioita tehdään tietyllä tavalla ja miten jokainen päätös vaikuttaa hoitokokonaisuuteen.
Keskeinen osa lääkehoidon opetusta oli lääkelaskujen hallinta, joka on olennainen osa turvallista lääkehoitoa. Opiskelijat harjoittelivat lääkelaskuja itsenäisesti osana opetusta ja onnistuivat niissä erinomaisesti. Lääkelaskujen osaaminen varmistaa, että opiskelijat voivat soveltaa laskentataitojaan käytännössä ja toimia tarkasti erilaisissa lääke- ja nestehoidon tilanteissa.
Vahva perusta kliiniseen työskentelyyn
Lääkehoidon opetuksen jälkeen opiskelijat siirtyivät kliinisen osaamisen jaksoon ja työelämäjaksoille, joissa opittua teoriaa ja harjoitustunneilla kerrytettyä osaamista päästiin testaamaan käytännössä. Lääkehoidon ja lääkelaskujen perusteellinen läpikäyminen antoi vahvan pohjan harjoittelulle, mikä lisäsi opiskelijoiden varmuutta ja valmiutta toimia turvallisesti potilastyössä. Kliinisen hoidon osaamisessa lääkehoito on yksi sairaanhoitajan ydinosaamisalueista, ja sen hallinta on keskeistä laadukkaan ja turvallisen hoidon varmistamisessa.
Opintojakson päätteeksi opiskelijoilla oli vahvempi ymmärrys lääkehoidon käytännöistä sekä kyky soveltaa oppimaansa työelämässä. Kokonaisuus tarjosi arvokasta osaamista ja kokemusta, joka tukee heidän ammattitaitoaan ja tulevaa työskentelyään suomalaisessa terveydenhuollossa.
Lähteet
Høghaug G. ym., 2019. Nurses’ experiences with newly acquired knowledge about medication management: A qualitative study. Journal of Nursing Management. Vol. 27(8), 1731–1737. Viitattu 9.5.2025. Saatavissa https://doi.org/10.1111/jonm.12864
Karttunen, M. 2019. Lääkehoidon turvallinen toteuttaminen ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa hoitohenkilöstön arvioimana. Oulun yliopisto. Oulu. Acta Univ. Oul. D 1527, 2019. Viitattu 8.5.2025. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:9789526223421
Khalil, H. 2018. Medication safety challenges in primary care: Nurses’ perspective. Journal of Clinical Nursing. Vol. 27(9-10), 2072-2082. Viitattu 9.5.2025. Saatavissa https://doi.org/10.1111/jocn.14353
Luokkamäki, S. 2024. Sairaanhoitajien lääkehoidon osaaminen ja lääkehoidon 3-D peli osaamisen varmistamisessa ja kehittämisessä. Monimenetelmätutkimus. Itä-Suomen yliopisto. Kuopio. Dissertations in Health Sciences, 815. Viitattu 8.5.2025. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-5161-8
McTier, L. ym. 2015. Patient participation in medication safety during an acute care admission. Health Expectations. Vol. 18(5), 1744-1756. Viitattu 8.5.2025. Saatavissa https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/hex.12167
STM. 2022. Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma 2022-2026. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2022/2. Viitattu 8.5.2025. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-8464-6
Valvira. 2022. Hemmilä, I. Turvallinen lääkehoito edellyttää osaamista. Viitattu 8.5.2025. Saatavissa https://valvira.fi/-/turvallinen-laakehoito-edellyttaa-osaamista-1
Kirjoittaja
Nina Hietaranta, hoitotyön lehtori, LAB-ammattikorkeakoulu. Toimii asiantuntijana Saila-hankkeessa, vastuualueenaan lääkehoito, kliininen osaaminen sekä työharjoittelu.
Artikkelikuva: Injectable drugs in bottle and ampoules and syringe by Marco Verch under Creative Commons 2.0.
Viittausohje
Hietaranta, N. 2025. Saila-hankkeen laillistamisväylän opiskelijoiden lääkehoidon osaaminen. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/saila-hankkeen-laillistamisvaylan-opiskelijoiden-laakehoidon-osaaminen/