
Sairaanhoitajan koulutus asettaa opiskelijalle monia haasteita, joista yksi keskeinen on laajojen teoreettisten kokonaisuuksien omaksuminen ja soveltaminen käytäntöön. Tämä edellyttää sujuvaa lukutaitoa ja kykyä ymmärtää monimutkaisia lääketieteellisiä tekstejä. Erityisesti kriittinen lukutaito on tärkeää, sillä sairaanhoitajien tulee pystyä arvioimaan tiedon luotettavuutta ja soveltuvuutta potilastyössä. Lukivaikeus voi kuitenkin tehdä näistä tehtävistä erityisen haastavia. Tapausesimerkissä keskitytään lievästä lukivaikeudesta kärsivän sairaanhoitajaopiskelijan haasteisiin ja niihin tukikeinoihin, joita opiskelun sujuvoittamiseksi voidaan käyttää.
Kirjoittaja: Anna Romakkaniemi
Lukivaikeuden vaikutus sairaanhoitajaopintoihin
Lukivaikeus, vaikka lieväkin, voi merkittävästi hidastaa opiskelijan tekstin lukemista ja ymmärtämistä. Sairaanhoitajan opinnoissa lääketieteellinen sanasto on usein erikoistunutta ja vierasta, mikä jo itsessään voi hidastaa tekstin sisäistämistä. Kun tähän yhdistyy lukivaikeus, opiskelijan voi olla erityisen vaikea hahmottaa tekstien pääkohtia ja tehdä niistä mielekkäitä tiivistelmiä (Lerkkanen & Torppa 2019, 293–294). Tämä vaikuttaa myös opiskelijan kykyyn yhdistää lukemansa aiempaan tietoon ja soveltaa sitä kliinisiin tilanteisiin.
Esimerkiksi lääketieteen käsitteet ja termit voivat tuntua vaikeilta, mikä hidastaa lukemista ja voi heikentää opiskelijan itseluottamusta. Heikolla lukijalla voi olla lisäksi puutteita sanavarastossa, taustatiedoissa ja tarkkaavaisuudessa, mikä vaikeuttaa oppimista entisestään. Taitava lukija sen sijaan tarttuu tekstiin aktiivisesti hyödyntäen aikaisempia kokemuksiaan ja tietojaan tekstin tulkinnassa. Hän käyttää ymmärtämistä ja mieleen painamista helpottavia strategioita, hänellä on usein lukusuunnitelma ja selkeä päämäärä. Hän tekee muistiinpanoja, kertaa lukemaansa ja tiivistää pääkohtia. Ennen kaikkea hänellä on myönteinen asenne lukemista kohtaan ja hän lukee myös vapaa-ajalla monipuolisesti erilaisia tekstejä. (Lerkkanen & Torppa, 2019 293–294.)
Lukivaikeuden huomioiminen opiskelijan tukemisessa
Sairaanhoitajaopiskelijan tukeminen edellyttää erityisiä pedagogisia keinoja, jotka voivat helpottaa lukemisen ja ymmärtämisen prosessia. Yksi tärkeä strategia on lukusujuvuuden ja kielellisten taitojen tukeminen. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi vuorovaikutteisen oppimisen kautta, jossa opiskelijat käsittelevät tekstiä yhdessä ja keskustelevat sen sisällöstä (Lerkkanen & Torppa 2019, 293–295). Myös äänikirjat, luentotallenteet ja ääneen lukeminen voivat tukea opiskelijaa ymmärtämään ja omaksumaan vaikeaa lääketieteellistä sanastoa.
Opettajilla on keskeinen rooli lukustrategioiden ohjaamisessa. He voivat auttaa opiskelijaa asettamaan lukemiselle selkeät tavoitteet, ohjata tekstin jäsentämisessä ja auttaa löytämään keskeiset kohdat. Muistiinpanojen tekeminen ja lukemisen jälkeinen tiivistys auttavat opiskelijaa varmistamaan, että hän on saavuttanut lukemisen tavoitteet (Lerkkanen & Torppa 2019, 298–300). Tämä auttaa myös kehittämään opiskelijan itsesäätelytaitoja ja vahvistaa hänen opiskelumotivaatiotaan.
Muististrategioiden merkitys
Muististrategiat ovat tehokkaita työkaluja opiskelijoille, joilla on lukivaikeuksia. Ne voivat auttaa opiskelijaa muistamaan ja soveltamaan oppimaansa tietoa tehokkaammin. Näiden strategioiden avulla opiskelijat voivat yhdistää uusia asioita aiempaan tietoon, mikä edistää pitkäkestoisen muistin käyttöä (Mitchell 2018). Tärkeää on, että opiskelijoilla on aikaa harjoitella näitä strategioita ja kehittää niistä itselleen toimivia rutiineja.
Visuaaliset työkalut, kuten miellekartat ja kuvakäsikirjoitukset, voivat auttaa opiskelijoita jäsentämään tietoa ja hahmottamaan kokonaisuuksia (Mitchell 2018). Esimerkiksi sairaanhoitajan opintoihin liittyvät anatomian ja fysiologian kurssit voivat hyötyä visuaalisista menetelmistä, jotka helpottavat monimutkaisten termien muistamista ja soveltamista käytäntöön.
Haasteet ja riskit
Vaikka muististrategiat ja muut tukikeinot voivat olla erittäin hyödyllisiä, niiden käyttöön liittyy myös riskejä. Jos opiskelija keskittyy liikaa muististrategioiden kehittämiseen, hän saattaa unohtaa ymmärtämisen merkityksen. Tämä voi johtaa siihen, että hän oppii asiat ulkoa ilman, että pystyy soveltamaan niitä käytännössä. On myös tärkeää varmistaa, että uusi opittava asia linkittyy tiiviisti aiempaan tietoon, jotta oppimisprosessi olisi mahdollisimman sujuva. (Mitchell 2018.)
Johtopäätökset ja pohdinta
Lukivaikeudesta kärsivän sairaanhoitajaopiskelijan tukeminen vaatii monipuolisia pedagogisia keinoja ja strategioita. On tärkeää, että opettajat osaavat hyödyntää erilaisia opetusmenetelmiä ja tunnistavat opiskelijan yksilölliset tarpeet. Sairaanhoitajan työssä lukutaidon merkitys on valtava, sillä potilasturvallisuus riippuu siitä, miten hyvin sairaanhoitaja ymmärtää ja soveltaa saamaansa tietoa.
Koulutuksen järjestäjien on huomioitava, että opiskelijat ovat lähtökohdiltaan erilaisia, ja opetusmenetelmiä on mukautettava vastaamaan näitä erilaisia tarpeita. Opiskelijoiden tukeminen lukivaikeuden kaltaisissa haasteissa on investointi paitsi heidän ammatilliseen kehittymiseensä, myös potilaiden saaman hoidon laatuun.
Lopulta lukivaikeuden kanssa eläminen ei estä menestymistä opinnoissa, mutta vaatii sekä opiskelijalta että opettajalta suunnitelmallisuutta ja sitoutumista. Jokaisen opiskelijan tulee löytää oma lukustrategiansa ja kehittyä sen avulla taitavaksi lukijaksi ja oppijaksi.
Lähteet
Lerkkanen, M-K. & Torppa, M. 2019. Luetun ymmärtämisen vaikeudet. Teoksessa Ahonen, M., Aro, T., Lerkkanen, M-K. & Siiskonen, T. (toim.) Oppimisen vaikeudet. Jyväskylä: Niilo Mäki Instituutti. 290–302.
Mitchell, D. 2018. 27 tutkitusti toimivaa tapaa opettaa. Jyväskylä: PS-kustannus.
Kirjoittaja
Anna Romakkaniemi hoitotyönlehtori Hyvinvointiyksikössä LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän toimii keskitettynä tutorina ja hänen kiinnostuksensa kohteena on opiskelijoiden oppimisen tukeminen korkeakouluopintojen aikana.
Artikkelikuva: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/kasi-toimisto-konttori-tyohuone-6592367/ (Pexels Licence)
Viittausohje
Romakkaniemi, A. 2024. Opiskelijan lievä lukivaikeus. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/opiskelijan-lieva-lukivaikeus/