LAB-ammattikorkeakoulun ja Samiedun liiketalouden opiskelijat jatkavat innovatiivista yhteistyötään, tällä kertaa Lappeenrannan kampuksella. Vierailun aikana Samiedun opiskelijat tutustuivat markkinoinnin opetukseen ja uusiin tiloihin sekä osallistuivat LABin opiskelijoiden kanssa mini-innovointiin, joka tuotti lukuisia toteuttamiskelpoisia ideoita.

Kirjoittaja: Sampo Kokkonen

Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Samiedun ja LAB-ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijat ovat ennenkin tehneet yhteistyötä, kun LABin Lappeenrannan kampuksen markkinoinnin opiskelijat vierailivat innovointipäivän merkeissä Savonlinnassa Samiedun vieraina syksyllä 2024. Tuolloin molempien oppilaitosten opiskelijat innovoivat yhdessä erilaisia yhteistyön muotoja opiskeluun, kuten yhteisiä kurssikokonaisuuksia, asiakasprojekteja, opiskelutyylin laajentamista sekä ns. varjostuspäivää. (Kokkonen 2024)

Tällä kertaa oli vuoro Samiedun liiketalouden opiskelijoiden vierailla LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella ja tutustua niin markkinoinnin opetukseen, uusiin tiloihin sekä innovoida yhdessä LABin opiskelijoiden kanssa. Markkinoinnin opetus on toteutettu LABin Lappeenrannan kampuksella tiimioppimiseen ja -yrittäjyyteen pohjautuvaan malliin, jossa opiskelijat perustavat oman yrityksen heti opintojensa alussa ja hyödyntävät tätä yritystään mm. asiakasprojekteissa (Kokkonen 2021). Oppimismalli poikkeaa aika lailla ”perinteisestä” lähiopetuksesta, joten paikan päällä tutustuminen oli tämänkin vuoksi varsin perusteltua. Lisäksi uunituoreet vuonna 2024 valmistuneet uudet tilat Yrittäjyys HUBin yhteydessä tarjoavat monipuolista yhteistyötä niin yrityksiin kuin yrittäjähenkisiin kumppaneihin (Hänninen 2024).

Mini-innovointi työkaluna

Oppimismenetelmiin ja tiloihin tutustumisen jälkeen molempien oppilaitosten opiskelijat aloittivat varsinaisen toiminnallisen osuuden, jossa käytettiin ns. mini-innovointia, eli nopeutettua innovointiprosessia työkaluna. Innovoinnit ovat LABin markkinoinnin opiskelijoille hyvin tuttu työkalu ja yritykselle tarjottava palvelu, jota on toteutettu menestyksekkäästi jo useiden vuosien ajan (Kokkonen 2022). LABin opiskelijoista koostuva markkinointiosuuskunta Avara Marketing otti mini-innovoinnissa tiimien vetäjän roolin, sillä olihan innovoinnit ja mini-innovoinnit 3. vuosikurssin opiskelijoille jo varsin tuttu menetelmä (Avara Marketing 2025, Kokkonen 2025).

Opiskelijat jaettiin kahteen ryhmään, joissa kummassakin oli sekä Samiedun että LABin opiskelijoita sekoitettuna. Näin taattiin se, että kummassakin ryhmässä voidaan hyödyntää molempien oppilaitosten opiskelijoiden osaamista, kokemuksia ja erityisesti näkemyksiä. Mini-innovoinnissa on myös tärkeää luoda etukäteen selkeä kysymys tai tehtävänanto, jotta innovoijat pääsevät mahdollisimman nopeasti varsinaiseen ideointiin ilman suuria alkukartoituksia ja -selvityksiä. Kysymykset oli valmisteltu etukäteen ja kumpikin ryhmä sai oman kysymyksensä, jotka oli luotu aiemman ideoinnin sekä valmisteilla olevan yhteisen hankehakemuksen pohjalta:

  1. Ryhmä: Yhteisen koulutuksen sisällön suunnittelu. Minkälaiseen yhteiseen koulutukseen opiskelijat olisivat kiinnostuneita osallistumaan?
  2. Ryhmä: Alueen yrittäjien tukipalvelut. Minkälaista palvelua ja tukea yrityksille voisi tarjota? Mitä tukea yrittäjät mahdollisesti tarvitsisivat?

Tarkat kysymykset loivat konkretiaa aiemmin ideoidun lisäarvoksi

Käytetty ideointimalli pohjautuu siihen, että uudet ryhmät ideoivat aiemmin luotujen ideoiden ”päälle” uusia ideoita ja näin saadaan kasvatettua niin ideapohjaa kuin lisäarvoa koko prosessille. Ryhmämenetelmänä, jossa koko ryhmä vaihtuu, tämä muistuttaa ns. kiertoryhmämenetelmää, jossa yksi ryhmä siirtyy ideoinnista toiseen ja ideoi aiempien ryhmien tuotosten päälle omia (lisä)ideoitaan. Yksi tunnettu versio tämän tyyppisestä kiertoryhmämenetelmästä on mm. oppimiskahvila, eli learning cafe -menetelmä, jossa osallistujat ryhmittäin kiertävät eri kysymyksin varustettuja pöytiä ja ideoivat edellisen ryhmän ideoiden jatkoksia omia ideoitaan (Innokylä 2025). Opiskelijat saivat tiukasta aikataulusta huolimatta runsaasti konkreettisia – ja erittäin toteuttamiskelpoisia – ideoita annettuihin kysymyksiin.

Yhteisen koulutuksen ratkaisuksi opiskelijat loivat work shop-tyylisen opintokokonaisuuden, joka voidaan sisällyttää Samiedun opiskelijoille osana markkinointiviestinnän kurssia ja LABin opiskelijoille osaksi projektiopintoja. Work shopissa luotaisiin joku markkinoinnin tuote jommankumman kaupungin yritykselle ja se sisältäisi niin suunnittelua, työvälineosaamisen kehittämistä, markkinointiviestinnän tuottamista sekä toteuttamista ja brändin rakentamista. Opiskelijat saisivat tässä opintototeutuksessa käytännön opin lisäksi myös työvälineosaamista sekä täysin uusia työelämäverkostoja.

Alueiden yritysten tukipalveluiksi opiskelijat innovoivat useita ratkaisuja. Verkostoitumispalvelussa uusia yrittäjiä autetaan verkostoitumaan keskenään. Niin sanotussa mentorointipalvelussa opiskelijat taas voisivat auttaa uusia yrityksiä, jotka eivät välttämättä osaa nykyaikaista somemarkkinointia, taloushallintoa tai vaikkapa myyntiä. Lisäksi opiskelijat voivat tarjota apua tapahtumatuotannossa ja sen markkinoinnissa sekä ulkoistetun aivoriihen muodossa, jossa kahden kampuksen voimat yhdistetään ja ideoita jatkokehitetään yrityksen hyväksi.

Oli huomattavaa, että opiskelijoilla oli todella ratkaisukeskeinen ja innovatiivinen ote annettuihin tehtäviin ja erittäin tiukasta aikataulusta huolimatta he saivat runsaasti toteuttamiskelpoisia ideoita. Uskallankin suositella vastaavia ideointisessiota opiskelijoiden kanssa eri tilanteisiin. Ja toivottavasti myös moni Samiedun liiketalouden opiskelija löysi yhden mahdollisen opiskelupaikan nykyisten opintojensa jatkoksi. Ainakin moni Samiedun opiskelija oli hyvin innostuneena mukana päivän ohjelmassa.

Lähteet

Avara Marketing. 2025. Viitattu 11.3.2025. Saatavissa https://www.avaramarketing.fi/

Innokylä. 2025. Learning cafe eli oppimiskahvila. Viitattu 12.3.2025. Saatavissa https://innokyla.fi/fi/tyokalut/learning-cafe-eli-oppimiskahvila

Hänninen, J. 2024. Yrittäjyyskäytävä osana LUT-kampuksen yrittäjälähtöistä ekosysteemiä. LAB Focus. Viitattu 11.3.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/yrittajyyskaytava-osana-lut-kampuksen-yrittajalahtoista-ekosysteemia/

Kokkonen, S. 2021. Osuuskuntatoimintaa hyödyntävässä tiimioppimisessa toteutuu aito työelämäyhteys. LAB Focus. Viitattu 11.3.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/osuuskuntatoimintaa-hyodyntavassa-tiimioppimisessa-toteutuu-aito-tyoelamayhteys/

Kokkonen, S. 2022. Innovoinnit tukevat alueellista elinkeinoelämää. LAB Focus. Viitattu 12.3.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/innovoinnit-tukevat-alueellista-elinkeinoelamaa/

Kokkonen, S. 2024. LABin ja Samiedun opiskelijat innovoivat yhdessä yrittäjämäistä yhteistyötä. LAB Focus. Viitattu 11.3.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/labin-ja-samiedun-opiskelijat-innovoivat-yhdessa-yrittajamaista-yhteistyota/

Kokkonen, S. 2025. Kuusi innovointityöpajaa alle viikossa – opiskelijat auttoivat yrityksiä kehittämään uusia luontopalveluja. LAB Focus. Viitattu 12.3.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/kuusi-innovointityopajaa-alle-viikossa-opiskelijat-auttoivat-yrityksia-kehittamaan-uusia-luontopalveluja/

Kirjoittaja

Sampo Kokkonen toimii tiimivalmentajana ja markkinoinnin lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa.

Artikkelikuva: https://pxhere.com/en/photo/743887 (CC0)

Viittausohje

Kokkonen, S. 2025. LABin ja Samiedun opiskelijat konkretisoivat ideoita yhteiseen koulutustarjontaan sekä yritysten auttamiseen. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/labin-ja-samiedun-opiskelijat-konkretisoivat-ideoita-yhteiseen-koulutustarjontaan-seka-yritysten-auttamiseen/