Kulutustottumukset ovat muuttumassa, ja yhä useammat kuluttajat etsivät kestäviä vaihtoehtoja ostoksilleen. Tässä murroksessa brändi-yritykset ovat ottaneet rohkean askeleen tarjotakseen asiakkailleen mahdollisuuden myydä käytettyjä tuotteitaan suoraan brändin kautta. Tämä ei ainoastaan edistä kestävää kulutusta, vaan myös vahvistaa brändin yhteyttä asiakkaisiinsa. Tässä artikkelissa tutustutaan siihen, miten tämä innovatiivinen liiketoimintamalli toimii ja miksi se on kannattavaa niin asiakkaille kuin yrityksillekin.

Kirjoittaja: Sami Heikkinen

Miksi käytettyjen tuotteiden myynti kannattaa?

Käytetyn myynnin idea brändi-yrityksen kautta perustuu yksinkertaiseen periaatteeseen: asiakkaat voivat myydä käytettyjä tuotteitaan suoraan brändin alustan kautta. Tämä voi tapahtua esimerkiksi verkkokaupassa tai erityisessä käytettyjen tuotteiden markkinapaikassa. Verkossa on tarjolla useita erilaisia jälleenmyyntikanavia, joista toisten kautta tavarat tuntuvat liikkuvan paljon sujuvammin kuin toisilla (Launis 2024). Siitä huolimatta useat brändistään tarkat yritykset kuten Marimekko ja Land Rover tarjoavat mahdollisuuden ostaa yritysten käytettyjä tuotteita oman myyntikanavansa kautta. Marimekko tarjoaa jälleenmyyntikanavana omaa Pre-loved-kauppapaikkaansa. Land Rover puolestaan tarjoaa käytettyjä autojaan Land Rover Approved -konseptin kautta. Kaikki tämän konseptin kautta myydyt autot on tarkastettu maahantuojan toimesta ja ne myydään kahden vuoden takuulla, joka on yhtä pitkä kuin joidenkin toisten automerkkien uusien autojen takuu. Vaikka yritykset saavat suurimman taloudellisen hyödyn uusien tuotteiden myynnistä, voi käytetyn tavaran kauppa olla silti niille hyvä tapa ymmärtää ja palvella asiakkaitaan paremmin.

Miten käytettyjen tuotteiden myynti tapahtuu?

Prosessi on yleensä helppo ja läpinäkyvä. Myyjä rekisteröityy brändin alustalle ja syöttää tuotteensa tiedot, kuten kunto, kuvaus ja mahdolliset käytön jäljet. Sen jälkeen myyjä asettaa tuotteelleen hinnan, joka voi perustua esimerkiksi tuotteen alkuperäiseen hintaan, nykyiseen markkinahintaan tai brändin suositukseen. Tällä tavoin brändi pääsee vaikuttamaan siihen, että tuotteiden jälleenmyyntihinta pysyy korkeana. Se antaa taas uusien tuotteiden ostajille viestin siitä, että hankinta pitää hyvin arvonsa. Esimerkiksi Teslan omistajat ovat kamppailleet hankitun auton alati laskevan jäännösarvon kanssa Teslan tiputettua uusien autojen hintoja toistuvasti (Lähteenmäki 2023).

Brändi tarkistaa myytävät tuotteet varmistaakseen niiden laadun ja aitouden. Tämä vaihe takaa, että brändi pystyy tarjoamaan laadukkaita käytettyjä tuotteita asiakkailleen, mikä osaltaan pitää yllä mielikuvaa korkeasta laadusta. Kun brändiyritys on mukana jälleenmyynnissä se voi markkinoida käytettyjä tuotteita osana kestävää kulutusta ja tarjoaa niille näkyvyyttä omassa myyntiympäristössään. Näin yritys pystyy kirkastamaan luomaansa mielikuvaa vastuullisena yrityksenä.

Kun tuote on myyty, brändi huolehtii maksutapahtumasta ja toimituksesta, mikä tekee prosessista sujuvan myyjälle. Samalla yritys pääsee varmistamaan, mihin hintaan tuote meni kaupaksi. Tämä tieto auttaa yritystä määrittämään pyyntihintoja tulevien myyntitapahtumien kohdalla ja varmistamaan, että tuotteita myyvä kuluttaja ei myy tuotteita polkuhintaan.

Miksi yrityksen kannattaa tarjota tällainen mahdollisuus?

Brändi-yrityksellä on monta syytä tarttua mahdollisuuteen omien tuotteidensa jälleenmyyntimarkkinoiden edistämiseksi. Tarjoamalla käytettyjen tuotteiden myyntimahdollisuuden brändi edistää kestävää kulutusta ja vähentää ympäristövaikutuksia. Kun brändi antaa asiakkaille mahdollisuuden ansaita myymällä käytettyjä tuotteitaan, se luo positiivisen kokemuksen asiakkaille. Tämä voi lisätä asiakasuskollisuutta ja vahvistaa brändin mainetta vastuullisena toimijana.

Käytettyjen tuotteiden markkina houkuttelee myös niitä asiakkaita, jotka eivät välttämättä hankkisi uusia tuotteita brändiltä esimerkiksi niiden kalliin hinnan takia, mutta ovat kiinnostuneita kestävistä vaihtoehdoista. Käytettyjen tuotteiden myynti tarjoaa brändille mahdollisuuden saada tuotteesta tulovirtoja useammassa vaiheessa, mistä voi hyötyä joko laskemalla tuotteiden vähittäismyyntihintoja ja parantamalla yksittäisen tuotteen myyntikatetta kaksi kertaa tapahtuvan saman tuotteen myynnin kautta.

Osallistuminen kestävään liiketoimintaan luo positiivisen vaikutelman brändin ympärille. Tämä voi houkutella uusia asiakkaita, jotka jakavat samat arvot. Käytettyjen tuotteiden myyminen brändi-yrityksen kautta ei ole vain liiketoimintamalli, vaan se on myös askel kohti kestävämpää ja vastuullisempaa tulevaisuutta. Yritykset, jotka omaksuvat tämän trendin, eivät ainoastaan vahvista brändiään vaan myös edistävät positiivista muutosta kulutuskulttuurissa.

Lähteet

Launis, M. 2024. Myydään: vähän käytetty mekko. Helsingin Sanomat. Viitattu 29.1.2024. Saatavissa https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009841921.html

Lähteenmäki, P. 2023. Näin Teslan roima hinnan alennus iski leasingyhtiöön, jonka autokannassa on 240 Teslaa – ”Leikkasimme suoraan hinnat”. Kauppalehti. Viitattu 29.1.2024. Saatavissa https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nain-teslan-roima-hinnan-alennus-iski-leasingyhtioon-jonka-autokannassa-on-240-teslaa-leikkasimme-suoraan-hinnat/fbbd77ed-c216-465b-9fbd-ceab3e84d021

Kirjoittaja

Sami Heikkinen, FM, KTM, opettaa LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä palveluiden kehittämistä.

Artikkelikuva: https://pxhere.com/en/photo/1383264 (CC0)

Julkaistu 1.2.2024

Viittausohje

Heikkinen, S. 2024. Brändi-yritykset kääntävät käytetyn aarteeksi. LAB Pro. Viitattu pvm. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-pro/brandi-yritykset-kaantavat-kaytetyn-aarteeksi/